Avslutter redningsaksjon – politiet er ferdig med skredsøk

Redningsaksjonen avsluttes, det meldte politiet torsdag kveld.

Det skal være Grandefonna som har gått i Geiranger.   Foto: Willy Fredheim

Nyheter

Oppdatering: I 21.40-tiden torsdag opplyste politiet at skredet er ferdig søkt med hund og mannskap, uten at det var tegn til kjøretøy i raset.

– Redningsaksjonen avsluttes, og det overlates til vegvesenet for videre vurdering for rydding og åpning av vei igjen, heter det i Twittermeldingen.

Det var i 15.30-tiden torsdag at det ble meldt om et snøras som hadde gått over fylkesveg 63 Eidsdal - Geiranger, ved Grandeneset i Geiranger. Raset skulle ifølge politiet være 100 meter bredt og fem meter høyt.

Ifølge tipsere var det Grandefonna som har gått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik så det ut da snøskredet raste nedover.  Foto: Sander Mossberg Hjelle

 

Like før klokka 16.00 kom meldingen fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge om at det kunne befinne seg biler i skredet.

– En til to biler kan være i skredet, og det er ukjent om personer er skredtatt, het det i meldingen.

Tett snødrev og mye vind gjorde det utfordrende å få inn helikopter i skredsøket. Redningshelikopteret som ble fløyet opp fra Florø sto værfast på Hovden flyplass.

– Det er vind, tett snødrev og alltid en fare for nye skred. Dermed må vi bare vente til været blir bedre før vi kan gå inn, opplyste vakthavende Hans G. Christensen ved Hovedredningssentralen ved 16.30-tiden.

Det ble dermed besluttet å frakte alpine redningsmannskaper og hundeekvipasjer videre til Hellesylt med bil, hvor de ble fraktet til skredområdet med redningsskøyta DNV II, som bisto i søket, og en ferje som ble omdirigert fra sambandet Eidsdal-Linge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik så det ut etter raset.  Foto: Caroline Maurstad

 

Lokale redningsmanskaper

Samtidig meldte Møre og Romsdal politidistrikt at de jobbet med å få eksterne ressurser til stedet. Lokale redningsmannskaper var ved rasområdet rundt klokka 16.10.

Like etter ble det opplyst at lokalt mannskap var i innsats for å sjekke om noen befant seg i skredet. i 16.30-tiden ble det opplyst at det så langt ikke var observert noen biler i skredet.

– Men det er uoversiktlig og umulig å utelukke. Vi jobber med å få søksutstyr og mannskap til området. Det har snødd tett og dette har medført vansker for redningshelikopter. Vi har også mannskap i båt på veg til stedet, hette det i meldingen fra politiet da.

Fraktet med ferje

Vakthavende ved Hovedredningssentralen, Bjørn Magnussen opplyste at syv personer var på veg mot ulykkesstedet, mens resten av redningsmannskapet ventet på ferja.

– Nå er det syv stykker som er på veg fra Stranda med redningsskøyta mot ulykkesstedet, mens de fleste andre ser ut til å ha ankommet Hellesylt. Vi har omdirigert ei ferje, slik at denne skal plukker opp mannskap og kjøretøy, som skal fraktes til området der raset har gått, opplyste han.

Det var ei ferje i sambandet Eidsdal-Linge som ble brukt til å frakte mannskapet. Dermed ble det alternativ rute mellom Stranda-Liabygda-Eidsdal med første avgang fra Stranda klokka 17.55. Det meldte Fjord1 i ei pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

  Foto: Sander Mossberg Hjelle

Bistod til søk fra sjøen

Like etter klokka 19.00 opplyste Magnussen at redningsskøyta hadde ankommet rasstedet og bistod til søk fra sjøen.

– Redningsskøyta er framme og sammen med en lokal slepebåt prøver de å bistå ved å lyse opp for letemannskapene. Det er til nå ikke gjort noen funn, sa han til Sunnmørsposten.

Magnussen fortalte at helikopteret ville bli stående på Hovden.

Satte søk på vent

I 20.40-tiden opplyste Hovedredningssentralen at søket inntil videre var satt på vent. Dårlig vær, mørke og liten oversikt over rasets omfang gjør at det blir vurdert som ikke ansvarlig å sende inn redningsmannskap.

– Slik det ser ut nå vil vi gjenoppta søket fredag, opplyser vakthavende Øversveen. Hun legger også til at de per klokka 20.40 fortsatt ikke har fått inn noen meldinger om personer som er savnet.

– Hvor har dere det at to biler kan være tatt av skredet fra?

– Det er andre bilister som mener å huske at de hadde et par biler foran seg på vegen. Men om de har kjørt forbi før raset gikk er umulig å vite, sier Øversveen.

Ferdig søkt

I 21.40-tiden kunne politiet opplyse at skredet nå var ferdig søkt med mannskap og hund. Det skulle da ikke være tegn til kjøretøy i raset og redningsaksjonen ble avsluttet.

Ifølge meldingen overlates skredet nå til vegvesenet for videre vurdering for rydding og åpning av veg igjen.

Satte inn beredskapsferje

Vegtrafikksentralen opplyste torsdag ettermiddag at de jobbet med å sette inn beredskapsferje fra Hellesylt til Geiranger.

– Vi forholder oss til informasjonen som blir gitt og per nå har vi ikke noen fastsatt tid for en beredskapsferje, men det jobbes med å sette inn ferje, opplyste vakthavende Robert Grønnslett til Sunnmørsposten like etter klokka 17.00.

Klokka. 18.20 opplyste Fjord1 at det ble satt inn rasferje på strekningen mellom Hellesylt og Geiranger.

Første avgang var fra Hellesylt klokka 19.25, med retur fra Geiranger 20.25. I 20-tiden meldte imidlertid Fjord1 at avgangen fra Geiranger ble utsatt til klokka 20.50 på grunn av forsinkelser.