Aktor krever fem års fengsel for terrorsiktet fembarnsmor fra Eid

Aktor la torsdag ned påstand om fem års fengsel for den somaliske fembarnsmoren som er tiltalt for brudd på terrorlovgivningen.

VIL FENGSLE: Statsadvokat Marit Formo ber om fem års fengsel for som er tiltalt for terror og IS-støtte.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nyheter

Det opplyser statsadvokat Marit Formo til NTB.

Kvinnen nektet straffskyld på samtlige punkter i tiltalen etter at den ble lest opp i Oslo tingrett mandag.

– Jeg tenker det samme som om Brexit; jeg tror det ikke før jeg får se det, sier forsvarer Steingrim Wolland til NTB om aktors påstand.

Den 31 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha jobbet for og støttet IS, og for å ha forsøkt å reise fra Nordfjordeid til Syria for å slutte seg til gruppen. Ifølge tiltalen deltok hun i IS i perioden juni 2016 til november 2017.

Fire punkter i tiltalen går ut på at kvinnen skal ha gitt økonomisk støtte til fremmedkrigere i IS. To av punktene går ut på støtte til en somalisk-norsk mann som fremdeles ikke har returnert til Norge. Påtalemyndigheten mener kvinnen skulle til Syria for å gifte seg med en somalisk-norsk fremmedkriger.

Kvinnen ble pågrepet i Østerrike i november 2017 med 50.000 kroner og et falskt pass. I retten forklarte hun av de norske reisedokumentene hennes hadde utløpt og at hun ikke kunne vente på nye da hun fikk vite at sønnen i Somalia var blitt alvorlig syk og måtte opereres på sykehus i Etiopia. Hun sa hun var ikke på vei til Syria da hun forsøkte å fly til Istanbul i Tyrkia, slik påtalemyndigheten hevder, men skulle hjem for å hjelpe sønnen.

Fembarnsmoren kom til Norge som asylsøker i 2013. To år senere flyttet hun til Nordfjordeid, og det var her Politiets sikkerhetstjeneste mener hun ble rekruttert til IS.