Ber hundeeiere være oppmerksom:

Kjæledyret Kim (9) drept av ørn rett foran øynene på matmor

Siri Louise Sjøholt skulle bare lufte hundene sine som normalt da ei kongeørn slo til.

Kongeørn (innfelt) jakter normalt småvilt som hare, rev, skogsfugl og rype, samt lam og reinkalver. Av og til kan den slå til mot kjæledyr.   Foto: Roger Engvik/Privat

  Foto: Roger Engvik

Nyheter

- Først av alt vil jeg bare si at jeg ikke klandrer ørna. Den fulgte nok bare instinktet sitt. Men for oss var det et enormt sjokk og fryktelig trist, sier Siri Louise Sjøholt til Sunnmørsposten.

For et par dager siden var hun og mannen på Moa for å handle. På vei tilbake til Sjøholt bruker paret å stoppe i Brusdalen for å lufte de to hundene av rasen Pomeranien.

- Vi har vel brukt denne plassen i 11 år, og når det ikke er folk eller biler i nærheten så bruker vi å slippe løs hundene slik at de løper litt opp i bakken og tilbake. Det gjorde vi også denne gangen, sier Sjøholt.

Hun slapp løs hundene Kim (9) og Micky (6) og gikk tilbake til bilen for å hente hansker.

- Det var mye snø og kaldt, men da jeg snudde meg så jeg halen på Micky i det den forsvant rundt en sving. Jeg fulgte etter og i det jeg kommer rundt svingen ser jeg noe stort og mørkt sitte over Kim. Jeg trodde først det var en annen større hund, men det var ingen bjeffing eller andre lyder. Så ser jeg at det er ei ørn, og at Kim ligger helt stille. Jeg reiv av meg jakka og løp mot dem, forteller hun.

Stor ørn

Først da hun var få meter unna, lettet ørna og lot Kim ligge igjen i snøen.

- Jeg traff ørna med jakka i det den tok til vingene. Den var svær. Den nådde meg opp til livet. Jeg så den hadde hvitt hode og hvite bein. Jeg kastet jakka over Kim og løftet opp Micky som sto under en halvmeter unna. Han var stiv av skrekk.

Sjøholt tok med den andre hunden og løp ned til ektemannen og ropte "ørn" eller noe lignende.

- Han gikk så opp og hentet Kim. Eneste trøst i dette er at hunden døde momentant. Ørna hadde knekt nakken på den. Det var et overraskende angrep. Ingen lyd og ikke noe blod, sier hun ettertenksomt.

- Vær oppmerksom

Nå advarer hun andre hundeeiere.

- Det er mange turgåere med hunder i området og vi tror ikke ørna angriper så nært folk. Men det gjør den altså.

Ornitolog Alv Ottar Folkestad sier det mest sannsynlig var en kongeørn som angrep hunden Kim.

- Det er mange kongeørn i vårt område og den er en effektiv avliver. Ørneangrep på små hunder er dessverre ikke uvanlig. Den går etter størrelse når den ser seg ut bytte. Ei kongeørn lar seg ikke be to ganger hvis det ellers er enkelt å angripe. Kongeørna er ikke spesielt redd for folk hvis den har sett seg ut et bytte, sier Folkestad.

Speiselt i vinterhalvåret vil kongeørner som ikke har eget territorie farte litt rundt etter mat, forteller han.

- Bruk bånd

- Når jeg treffer folk med hund ute i naturen, så råder jeg dem alltid til å ha hunden i bånd. Erfaringsmessig er hunder på 2-3 kilo mest utsatt for ørneangrep. Opptil 4-5 kilos hunder kan også bli angrepet, og den kan angripe hunder på 6-7 kilo, men da får den ofte problemer, sier ornitolog Alv Ottar Folkestad.

I fjor fortalte Sunnmørsposten om huskatten "Lucifer" som ble angrepet av ei ørn på gårdsplassen i Valldal. I den anledning sa ornitologen at husdyr som har vansker med å bevege seg i djup snø er mer utsatt for ørneangrep enn normalt.

Ørneangrep i Valldal:

"Lucifer" reddet fra ørnekloa

Takket være rask reaksjon fra Anne May Slinning kan hotellkatten "Lucifer" ved Juvet landskapshotell møte en ny sesong med kos og idyll - dog med ett liv mindre.