Jakten på de attraktive byene

– Byene er, motsatt av naturen, formet av oss. Vi kan forme og legge til rette for den fremtiden vi selv ønsker å leve i - og det er det som er hele cluet. Den urbane fremtiden kan formes - og da kan vi lage den akkurat slik vi vil, sier arkitekt Alexandria Algard som er klar for «Bra By» konferansen på Parken Kulturhus i Ålesund 7. mars.

BRA BY: Arkitekt Alexandria Algard som er klar for «Bra By» konferansen på Parken Kulturhus i Ålesund 7. mars.  

Nyheter

Hun er levende opptatt av våre byer og nyutnevnt juryleder for statens «Attraktiv by-pris». Nå er hun klar for å inspirere publikum fra scenekanten, heter det i ei pressemelding.

– Jeg gleder meg virkelig til å komme tilbake Ålesund, sier Algard som har mye på hjertet når det handler om å utvikle de gode stedene.

– Hver kommune, by og bygd baler med sitt når det gjelder å utvikle sitt sted på en god måte. Det å finne de gode eksemplene og dele kunnskap er viktig for at vi som nasjon skal henge med i den raske utviklingen om å skape attraktive klimavennlige steder hvor mennesker trives, hvor innovasjon gror, steder kommunekasser evner å drive og steder hvor næringslivet blomstrer. Den virkelige utfordringen ligger i å få kunnskapen vi allerede har ut i praksis, sier hun.

Flere typer

Under «Bra By» konferansen er nettopp nye typer samarbeid noe av det som står på menyen.

– Det er ikke bare lett å manøvrere i nye modeller mellom private og offentlige tiltak, men det må faktisk til skal vi få fart på sakene, sier Trine Klemetsen i Bypatrioten som står bak konferansen i samarbeid med Norconsult.  

Algard er en av totalt 11 foredragsholdere som skal i ilden fra scenekanten under det man best kan betegne som en maraton i by- og stedsutvikling.

- Hvorfor skal vi reise ut i verden når vi kan skape arenaen for diskusjon og innovasjon akkurat her. Vi tar byens politikere på alvor vi, når de sier at Ålesund skal være et urbant midtpunkt mellom Bergen og Trondheim, men da har vi også en jobb å gjøre, sier Klemetsen.


Byene påvirker oss

Alexandria Algard har også tidligere vært president i Norske arkitekters landsforbund. Hun bekrefter at mange av byene står fast i mange av de samme problemstillingene. Hun vil derfor også ta for seg hvordan man kan lykkes med jobben å skille seg ut.

– Det er helt sentralt for meg å se på hvordan byene påvirker livene vi lever og valgene vi tar i hverdagen. Hva skal til for at vi trives et sted? Hva skal til for at vi velger hverdagsløsninger som både er gode for helsen, psyken og miljøet? Da må vi forstå og ta høyde for hvordan folk agerer når vi planlegger byer og tettsteder. Det er ikke bare ingeniørkunst - det er arkitektur og psykologi, sier hun.