Dette skjedde i natt:

40 drept i moskéangrep på New Zealand

Fire pågrepet etter skyting i to moskeer. Minst 40 skal være drept, ifølge landets statsminister.
Nyheter

Fire er pågrepet etter skyting i to moskeer i Christchurch på New Zealand. Hundrevis skal ha vært i den ene og svært mange meldes drept.

Tre menn og en kvinne er pågrepet i forbindelse med skytingen som fant sted like etter at fredagsbønnen startet rundt klokken 13.40 i Noor-moskeen i Christchurch. Også i Linwood-moskeen har det vært skyting.

Antallet drepte er ikke bekreftet, men politiet sier det er «svært mange».

Politioverbetjent Mike Bush vil på en pressekonferanse fredag ettermiddag ikke bekrefte om dette er et terrorangrep, men sier «at det ikke blir mer alvorlig enn dette».

Har funnet bomber

Politiet har også funnet et antall bomber i biler.

– Dette snakker for alvorligheten i saken, sier Bush.

To politibetjenter har bekreftet overfor The Guardian at det har blitt funnet en bombe i en bil som krasjet i Stickland Street. Bilen er en beige Subaru.

– Høyreekstrem står bak

En høyreekstrem terrorist med australsk statsborgerskap står bak moskéangrepet i Christchurch, sier Australias statsminister.

Scott Morrison kaller den mistenkte gjerningsmannen en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist».

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere i det på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

SISTE: New Zealand statsminister Jacinda Ardern opplyste fredag morgen, norsk tid, at minst 40 er drept i skyteangrepet, som fant sted fredag formiddag lokal tid.

– Våre verdier kan ikke bli svekket av dette angrepet, sa Ardern etter at hun bekreftet dødstallet.

Eksplosjonsfare i Oslo

Politiet varsler om stor eksplosjonsfare grunnet gassflasker i et bygg som natt til fredag brant ved Frogner stadion.

Politiet må skyte hull i flaskene for at brannvesenet skal kunne ta seg inn til området. Politiet har derfor en skarpskytter på plass. Politiet og brannvesenet melder at dette kan bli en langvarig innsats. Ingen personer er evakuert, men et stort område er sperret av.

Venstre vil ha solcelle-krav

Leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth (V), ønsker krav om at store hytter skal bygges med solcellepanel på taket.

– Det er mange kommuner som er interessert i å bygge ut større hytteområder og legge til rette for hytteutbygging. Vi ser en tendens til at hyttene blir større og større, og det bygges mer infrastruktur slik som vann og avløp, elektrisitet og asfalt, sier Kjenseth til Nationen.

Mener USA kastet bort en mulighet

Nord-Koreas viseutenriksminister sier landets leder Kim Jong-un vurderer å snu i atomspørsmålet og anklager USA for å ha kastet bort en gylden mulighet i Hanoi.

– Nord-Korea har ingen intensjoner om å nå et kompromiss dersom USA ikke tar de forsonende stegene vi har tatt, sier viseutenriksminister Choe Son Hui og peker Nord-Koreas midlertidige opphold i rakett- og atomtesting.

Sojus-raketten har ankommet ISS

Romfartøyet Sojus med to astronauter og en kosmonaut om bord har ankommet Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter en vellykket oppskyting.

Turen fra jorden og til ISS tok om lag seks timer. De tre romfarerne skal være på ISS i et halvt år.