Tilbake i Fjelltunvegen

Den gamle lyktestolpen fra 1930-tallet er tilbake på plass i Fjelltunvegen.

FJELLTUNVEGEN: Like ovenfor Turnhallen i Klipra har den gamle lyktestolpen, og trafostasjonen like ved, stått siden 30-tallet. Stålmasta er blitt pusset opp og nå tilbake på plassen sin.  Foto: Lars Inge Skrede

Nyheter

Den 8–9 meter høge stålmasta var rusten og ellers preget av tidens tann. Den er en av svært få gjenværende lyktestolper i Ålesund fra mellomkrigstida. Nå har Mørenett fått satt den i stand og tirsdag var montører fra BKK Enotek i gang med å sette den tilbake på plassen sin. Der har lyktestolpen stått angivelig siden midt på 1930-tallet, ved den gamle trafostasjonen fra samme periode – også den fortsatt i bruk.

SOM NY: Isolatorene i toppen er beholdt og tidsriktig armatur skal på plass. Strømforsyning til stolpen går nå i bakken og ikke i luftspenn. Stålarbeidet er utført av et firma på Glomset i Skodje.  Foto: Lars Inge Skrede

– Vi syntes denne gamla masta burde få leve videre. Derfor valgte vi å bruke noen kroner på det, sier Jan Kenneth Thorvik, planingeniør i Mørenett. Om kort tid vil det igjen lyse fra stolpen, da med «nytt» armatur fra samme tidsperiode som da masta var ny. Disse har vist seg vanskelig å få tak i.

– Vi regner med å få lys i løpet av neste uke, sier Bertil Riise, en av montørene fra BKK Enotek. Han synes det er spenstig av Mørenett å ta vare på den gamle lysmasta, og at den gjør seg veldig godt i gata, sammen med den gamle trafostasjonen. En lignende lyktestolpe står ved Hellebroa i Ålesund sentrum.