Mellom 2–300 skoleelever møtte opp for å streike for klimaet:

«Tut og kjør, kloden dør»

Den kraftige vinden hindret ikke hundrevis av skoleelever i å møte opp for å streike for klimaet på Rådhusplassen i Ålesund.
Nyheter

– Er det flere enn meg som er forbanna på regjeringa?!, ropte en engasjert Daniel Pour Asgharian fra AUF under appellen på Rådhusplassen.

– Ja!, kom det som svar fra de rundt 300 ungdommene som hadde møtt opp til skolestreik for klimaet, arrangert av Møre og Romsdal Natur og Ungdom, med støtte fra Grønn Ungdom, Unge Venstre, AUF, Rødt, Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom.

Selv kraftige vindkast satte ingen stopper for engasjementet til de unge fredag formiddag, da ungdom fra Sula, Giske og Ålesund tok turen for å vise sitt engasjement for klimasaka.

Forskjellige slagord: Daniel Nærø, Thomas Hove, Magnus Dulin og Lukas Blindheim foran rådhuset med plakatene sine. Slagordet «tut og kjør, kloden dør» var det Sigve Bjørge Engen som kom på.  Foto: Even Ørjasæter

Ulike fraværsregler

I Ålesund kommune blir det ført ugyldig fravær på elevene som møtte opp for å streike, mens på Sula og i Giske ikke får det. Det stoppet ikke elever fra skoler i Ålesund i å komme.

– Mamma har sagt at jeg må ta konsekvensen av å få fravær, men at jeg fikk komme hit om jeg ville, forteller Lukas Blindheim. Han går på Blindheim ungdomsskole.

Daniel Nærø går på Blindheim barneskole. Han syns det er dumt at det blir ført fravær.

– Politikerne sier de skal gjøre noe med det, men de gjør ingenting. Antarktis smelter og vi ødelegger for oss selv. Hvis vi ikke gjør noe kan planeten bli ødelagt, sier han.

Arrangør: Belinda Paler fra Møre og Romsdal Natur og Ungdom under åpningsappellen. Der gikk hun ut mot regjeringen som sier at de skal arbeide for klimaet, men som likevel har gitt tillatelse til å lete etter mer olje og øke klimautslipp. 

Barnslige voksne

Belinda Paler er fylkesleder for Natur og Ungdom i Møre og Romsdal. Hun har lite til overs for voksne som mobber ungdommen for engasjementet sitt på nett.

– Det viser vel at det er de som er barnslige. Hvis ikke de voksne tar ansvar for planeten vår, så må vi gjøre det, sier hun.

Peter Hasfjord Bjørneset er leder for Unge Høyre i Møre og Romsdal. Han berømmer de unge for engasjementet sitt.

– Vi applauderer ungdommen som aksepterer fraværet, og sier at klimaet er viktigere. Jeg tror det vil sende et sterkere signal til politikerne om at de må gjøre noe, sier han.

Han har heller ikke mye til overs for voksne som bagatelliserer engasjementet til de unge.

– Det er bare tull. Vi unge er de som må ta konsekvensen om vi ikke gjør noe med klimaendringene. Det er vår klode de gambler med. Det er heller et signal om at vi unge må engasjere oss enda mer, sier Unge Høyre-lederen.