Misnøye i Frp med at Dale ikke kommer inn i partiledelsen

- Listhaug, Dale og Solvik Olsen klare den dagen Siv trekker seg

Den dagen Siv Jensen trekker seg står kampen mellom Sylvi Listhaug, Jon Georg Dale og Ketil Solvik Olsen om å bli ny Frp-leder. Det spår partiveteran Lodve Solholm.

Sylvi Listhaug blir på Frp-landsmøtet til helga valgt som ny nestleder. Jon Georg Dale er ikke foreslått hverken som nestleder eller som en del av sentralstyret. Det reagerer flere i partiet på.  Foto: Nils Harald Ånstad

Nyheter

Til helga samles Frp til landsmøte på Gardermoen. Der er Sylvi Listhaug foreslått valgt til ny nestleder i partiet. Os-ordfører Terje Søviknes er forslått som andre nestleder. Samferdselsminister Jon Georg Dale blir til manges overraskelse ikke foreslått verken som nestleder eller som nytt medlem i partiets sentralstyre.

Det er det nå flere i partiet som reagerer på.

Frps finanspolitiske talsperson, stortingsrepresentant for Trøndelag, Sivert Bjørnstad, er en av dem som vil at Dale velges inn i sentralstyret.

– Jon Georg er en mann for fremtiden og en drivende dyktig organisasjonsbygger, i tillegg til at han gjør en solid jobb som en handlekraftig samferdselsminister, et veldig viktig område for partiet. Alt dette tilsier at han bør være en mann for partiets sentralstyre, sier Bjørnstad til Aftenposten.

Vraking av Dale

I følge anonyme kilder i partiet som avisa har snakket  har det irritert Dales støttespillere at valgkomiteen heller ikke har foreslått Dale til en plass i partiets sentralstyre. Valgkomiteen foreslår at Solvik-Olsen skal overta Søviknes’ plass der. Men mange mener Dale absolutt burde overtatt plassen i stedet. Flere Aftenposten har pratet med, setter «vrakingen» av Dale i sammenheng med at valgkomitéleder Frank Sve ønsker å «rydde vei» for Listhaug som Jensens etterfølger.

Det blir kategorisk avvist av Frank Sve.

- Sylvi har en enestående posisjon i partiet og hun er en av landets mest populære og profilerte politiker. Listhaug trenger ikke noe drahjelp eller at noen skal rydde vei for henne, sier Sve til Sunnmørsposten.

Frp-veteran Lodve Solholm tror ikke Jon Georg Dale svekker sine muligheter til å bli ny Frp-leder selv om han nå ikke blir valgt inn i partiledelsen.  Foto: Staale Wattø

 

Partiveteran Lodve Solholm mener forslaget valgkomiteen har lagt fram til ny partiledelse er godt. Han tror ikke det er forhold som at en er nestleder eller sitter i sentralstyret som kommer til å avgjøre hvem som tar over den dagen Siv Jensen velger å trekke seg som partileder.

- Den dagen det skjer skal kortene legges på nytt. Da tror jeg både Sylvi, Solvik-Olsen og Jon Georg Dale er kandidater til å overta, sier Solholm til Sunnmørsposten.


Møre og Romsdal Frp:

- Sylvi er et opplagt valg som ny nestleder i partiet

Møre og Romsdal Frp vedtok allerede i juni at de vil fremme Sylvi Listhaug som kandidat til nestleder ved neste årsmøte i Fremskrittspartiet.

 

Han mener det er riktig å prioritere andre enn de som sitter som statsråder inn i sentralstyret.

- Det med partibygging har opptatt meg i alle de årene jeg holdt på. En viktig del av det er å vise fram bredden i partiet. Statsråder har i kraft av sitt verv en talerstol og gode muligheter til å vise seg fram i media. De er ikke avhengig av en plass i sentralstyret, derfor er det klokt å la de plassene gå til andre, mener Solholm.

Tre statsråder

Som påpeker at det er grenser for hvor mange topposisjoner Møre og Romsdal kan forvente å få i Frp.

- Nå har vi vel tre statsråder fra fylket, i tillegg til at Sylvi er foreslått som nestleder. Da er det ikke unaturlig at også andre fylkeslag ønsker å få folk inn i posisjoner i partiet, påpeker Solholm.

Frankt Sve leder valgkomiteen som foreslår at Listhaug blir nestleder og at Jon Georg Dale blir stående utenfor partiledelsen. 

 

Det er grunn til å merke seg at trekløveret som nå kommer i fokus er Frank Sve fra Stranda, Sylvi Listhaug fra Sjøholt og Jon Georg Dale fra Dalsfjorden i Volda. Førstnevnte som leder av den viktige valgkomiteen foran landsmøtet, de to andre som voksende politiske stjerner i Frp.

Foran valget i 2017 havnet de i klinsj med hverandre når Frank Sve måtte trekke seg etter at han var innstilt på førstplassen på lista til stortingsvalget, for så å måtte gi plass til Listhaug på toppen av lista og slik sikre Jon Georg Dale andreplassen og en rimelig trygg veg inn på Stortinget.

Benkeforslag

Han avviser fullstendig at han nå som leder i valgkomiteen kommer med et takk for sist til Dale.

- Overhode ikke. Jeg har et kjempeforhold til  Jon Georg. Valgkomiteen ønsket en bredde inn i ledelsen. Nå har vi en partileder som finansminister, så forelslår vi Sylvi som sitter på Stortinget og så kommer Terje Søviknes inn og representerer grasrota i partiet og alle vi som jobber i kommune- og fylkespolitikken, sier Sve.


– Vi kan ikke akseptere at vi har en samferdselsminister som ikke lytter til det folket mener

– Dersom ikke Jon Georg Dale lytter til folket er det ingen grunn til at han skal fortsette som samferdselsminister.

 

I følge Aftenposten har flere har syslet med tanken om å foreslå Jon Georg Dale som motkandidat til Søviknes på Frp-landsmøtet kommende helg. Ideen er forkastet. Først og fremst fordi Dale selv ikke ønsker å stille som motkandidat.

De samme kildene sier det vil komme et benkeforslag om at Dale skal erstatte en av de andre som valgkomiteen har foreslått inn i sentralstyret – dersom Dale gir sitt samtykke til det.