Listhaug forsøkte å stoppe Carl. I Hagen, men tapte

Frp med gigantisk bompengeløfte - alle bommer skal bort

Sylvi Listhaug talte Carl I Hagen midt i mot, men klarte ikke stoppe Hagens forslag om å bruke oljefondet til å fjerne alle vegbommene i landet.

Carl I. Hagenvant en knusende bompegeseier på Frps landsmøte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix  Foto: Åserud, Lise

Nyheter

Sylvi Listhaug talte Hagen midt i mot uten at det hjalp. Frp presset av nye bompengelister rundt i landet, vedtok at en skal bruke flere hundre milliarder kroner fra oljefondet til å fjerne alle eksisterende og planlagte bomstasjoner og bypakker over hele landet.

Sylvi Listhaug advarte i klare ordelag mot forslaget fra Hagen, men tapte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix  Foto: Åserud, Lise

At Listhaug kom med klare advarsler hjalp ikke det slag.

- Jeg har fått tydelig tilbakemelding fra velgerne om at vi ikke innfrir valgløfter, blant annet om betaling av bompenger. Dette vil vi aldri få gjennomslag for. Vi trenger ikke flere saker vi ikke har sjans å levere på, var den kontante beskjeden fra Listhaug til sin gamle mentor Carl I. Hagen.

Listhaug kom med irettesettelsen i form av å være leder av partiets resolusjonskomite.

- Det er ikke en person i denne salen som ikke er enig med Carl. Oljefondet har passert 9000 milliarder kroner. Vi skulle gjerne solgt handlegater i London og byttet det ut med bompenger i Norge. Det er bare det at vi ikke har sjans å få gjennomslag for det, var beskjeden fra Listhaug.

Frps svar

Hagen mente hans forslag var et svar fra Frp på bompengeopprøret en ser brer seg rundt i landet.

- Oljefondet vokste med 738 milliarder første kvartal i år. Disse uventa pengene bør benyttes til å fjerne bompengegjeld i alle ferdigstilte og planlagte prosjekter, var oppfordringen fra Hagen til landsmøtet.

- Dette gir et svar vi kan bruke for å løse og stoppe det opprøret som nå er i gang blant vanlige folk i Norge, påpekte Carl I. Hagen.

- Alle parti i regjeringen har hatt landsmøter og vedtatt ny politikk gjennom resolusjoner, så hvorfor skal ikke vi kunne gjøre det, mente Hagen.

Mange ganger

Partileder Siv Jensen skjønte fort hvordan stemningen i landsmøtet var.

- Forslagt fra Carl I. Hagen er god gammeldags Frp politikk. Vi har fremmet det mange ganger, debatert det mange ganger og tapt mange ganger. Advarselen fra Sylvi er berettiget. Men vi hører stemningen i landsmøtet. Vår vurdering er at det er helt greit at tillegget kommer inn, sa Jensen og ga opp kampen der og da.

Greinalaust

Da hadde i mellomtida flere fra Møredelegasjonen vært på talerstolen og gitt sin fulle støtte til forslaget fra Hagen.

- Jeg hadde ikke turt åpne en eneste avis de neste dagene om Frp av alle skulle stemme mot et forslag om å bruke noe ekstra for å gjennomføre våre egne valgløfter, fastslo Olav Harald Ulstein.

- Vi må ha handlingsrom som Carl viser til. Vi må kunne vise vei. Bompengesaken er greinalaus for Møre og Romsdal. Får vi bompengene Høyre, Ap og Sp ønsker får vi Oslo tilstander. Det vil vi ikke. Vi smeller til, vi er Frp og vi er tøffe når det er nødvendig, fastslo Frank Sve.