Integrering i hverdagen

Søker flere flyktningguider

En flyktningguide kan sammenlignes med å være en god venn, og nå trengs flere slike venner i Ålesund.

Rekruttering: I Røde Kors prøver de å koble mennesker som vil trives godt sammen. Det har de lykkes med her: Fv. Flyktningguide Lovise Kvalsund Otterlei og kurdiske Mariam Sheikhani har blitt gode venner. Arve Nerland er guide og kontaktperson til hele familien til Hamza Haj-Mohammad fra Syria.  Foto: Gry Støre

Nyheter

Mariam Sheikhani elsker brunost på skiva. Gjerne med agurk på toppen. Hun har grønne fingre og trives med hagearbeid, i likhet med flyktningguiden sin, Lovise Kvalsund Otterlei. Begge er mødre. Nå planlegger de to hagefest, så fort sommervarmen kommer tilbake.

Siden de to ble koblet sammen av Røde Kors på senvinteren, har Lovise fått være med Mariam på kurdisk nyttårsfeiring, som ble feiret 21. mars. Det er mulig Lovise tråkket flere på tærne i ringdansen på festen, sier hun unnskyldende, men det var uansett en flott og ny opplevelse:

— Tenk å være så heldig og ha fått en venn som inviterer hele familien på kurdisk nyttårsfest! Som flyktningguide trenger du ikke reise ut av Norge for å få oppleve andre deler av verden. Du får opplevelser og lærer mye nytt bare ved å bli kjent med menneskene som kommer til oss. Integrering går begge veger, sier Lovise.

— Jeg har ikke familien min her i Norge, men etter tre år i Ålesund trives jeg veldig godt. Nå føler jeg at jeg har fått familie her også, gjennom arbeidet til Røde Kors, og møtet med guiden min, sier Mariam.

Inviterer til informasjonsmøte

Lovise hadde lenge tenkt på å bli flyktningguide, før hun til slutt tok kontakt med Røde Kors og meldte seg. Det samme gjorde Arve Nerland, som er pensjonist. Nå er de to av rundt 15 aktive flyktningguider i Ålesund. Det er behov for mange flere.

Derfor inviterer Røde Kors til en uformell møtekveld på Moa bibliotek 5. juni, der nåværende guider og flyktninger kommer for å fortelle om sine erfaringer, og kan svare på spørsmål om hva tilbudet egentlig handler om.


Flyktningguide
  • Flyktningguide er et tilbud fra Røde Kors, der en flyktning og en lokal beboer blir koblet sammen. Guiden fungerer som samtalepartner, døråpner og kulturformidler til det norske samfunnet.
  • Flyktningguide er et tilbud for bosatte flyktninger.
  • Guide og flyktning skal gjerne være koblet i åtte til 12 måneder. Noen guider følger opp en hel familie, eller har kontakt med flere flyktninger.
  • Hvilke aktiviteter guide og flyktning gjør sammen, er mye opp til dem selv.
  • Kilde: Møre og Romsdal Røde Kors

— Ålesund har hatt flyktningguider siden 2002. Dette tilbudet har blitt en viktig aktivitet for Røde Kors for å bidra til god integrering og inkludering av flyktninger, også etter at folk går hjem fra skole og jobb. Guiden tilbyr en arena for å praktisere norsk utenom klasserommet, og blir en viktig samtalepartner og kulturformidler. Her er det mye læring å hente begge veger, for det er to likestilte parter som møtes, selv om guiden er bedre i norsk språk og norsk samfunnsfag, sier Terri Senior, frivillighetskoordinator i Røde Kors sammen med Esther Kvalø.

Stort behov for flere frivillige

— Vi prøver å få til en god match mellom guide og flyktning, og bruker tid på å bli kjent med den enkelte. Det har vi bedre kapasitet til nå, og da er det naturlig å prøve å få tak i flere guider. Behovet er stort, for guider i alle aldre. Nå jobber vi for å prøve å sette sammen en egen mannsgruppe, og kanskje en barselgruppe. Vi vet jo at tida hjemme med et lite barn kan være ensom og krevende for mange, uansett hvor de kommer fra, og da er det fint å kunne møte andre i samme situasjon, sier Esther.

Hvor mye guide og flyktning har av kontakt, varierer etter behov. Og de trenger verken å gå på kafé, eller på fjelltur. Hva som fungerer best, er opp til de enkelte å avgjøre:

— Jeg ser på meg selv som en kontaktperson. Jeg har reist mye og sett andre deler av verden. Nå syns jeg det er givende å kunne hjelpe andre til å få det bedre her i Ålesund. Å være guide handler enkelt sagt om å være en venn, sier Arve Nerland.

Han er guide til en hel familie på fem, som 18 år gamle Hamza Haj-Mohammad er del av.

— Arve er veldig hyggelig. Jeg kunne også tenkt meg å bli kjent med flere ungdommer, sier Hamza som har bodd i Ålesund i halvannet år, etter fire år i flyktningleir i Libanon. Familien flyktet fra Syria. Hamza er aktiv i kulturtilbudet Fargespill, som skal ha ny forestilling på Parken kulturhus i Ålesund.

Biblioteket som møteplass

Røde Kors har jevnlig informasjonsmøter om flyktningguide-prosjektet på Voksenopplæringa.

Det planlagte arrangementet 5. juni er det første informasjonsmøtet som blir lagt til Moa bibliotek.

— Biblioteket skal være en møteplass, og mange flyktninger og potensielle guider bruker kanskje biblioteket allerede. Vi tenker at denne typen samlinger fint kan legges til biblioteket også framover sier biblioteksjef Kari Nesdal.