Rødt farevarsel ved Veslemannen – ni evakuert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) oppjusterte søndag kveld farenivået til rødt for Veslemannen på grunn av mye nedbør og store bevegelser.

Rødt: Søndag ettermiddag hever NVE farenivået ved Veslemannen fra gult til oransje og videre til rødt, grunnet nedbørsmengder.  

Nyheter

Som følge av noe nedbør i morgentimene mandag, har hastigheten på bevegelsene i fjellpartiet økt.

– Men er noe lavere enn i går ettermiddag/kveld, skriver NVE i en rapport mandag morgen.

Bevegelsene i fjellet er nå på omtrent 20-60 millimeter i døgnet i øvre del, og 5-10 millimeter i nedre del av fjellpartiet.

–Det er meldt en del nedbør i løpet av dagen, og om værmeldinga stemmer forventes det økte hastigheter i fjellpartiet.

Søndag kveld klokka 23.26 gikk også Møre og Romsdal politidistrikt ut med melding om at politimesteren har besluttet evakuering. Ni beboere er nå evakuert fra området, og politiet har opprettet vakthold på stedet.

– For dem som bor her fast, har dette skjedd mange ganger, sier operasjonsleder Arild Reite i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.Det er Rauma kommune som har ansvaret for evakueringen.

Farenivået for Veslemannen ble først hevet til gult 13. juni på grunn av økte bevegelser.

Tidligere søndag ble farenivået hevet til oransje.

Stor ustabilitet

– Siden har bevegelsene fortsatt å øke i hastighet, og vi ser nå at det er stor ustabilitet i hele fjellpartiet. På bakgrunn av dette ble farenivået hevet til rødt søndag kveld, sier geolog Gudrun Dreiås Majala i NVE.

NVE forklarer at årsaken til det heva farenivået skyldes mye nedbør og økte bevegelser.

Tidligere søndag var bevegelsene i fjellet på omtrent 15-20 millimeter i døgnet i øvre del og 4-5 millimeter i døgnet i nedre del av fjellpartiet. Sent søndag melder NVE at det nå er snakk om bevegelser på 60-40 millimeter i døgnet i øvre del, og 6-11 millimeter i nedre del, sa de søndag kveld.

- Hastighetene har økt de siste timene, og det fortsetter å komme nedbør, sier NVE.


Gult farenivå for Veslemannen

Økte bevegelser i fjellet Veslemannen i Romsdalen fører til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) setter opp gult farevarsel.


Søndag formiddag er det en del nedbør på Mannen og det er meldt betydelige nedbørsmengder fram til mandag kveld. Etter nedbøren vil det trolig komme snø på fjellet.

- Bevegelsene i fjellet har økt de siste timene, men sensitiviteten for regn er usikker. Tidligere år reagerte fjellet lite på nedbør så tidlig på året, men situasjonen er forskjellig i år med store bevegelser tidlig på sommeren, skriver NVE.


NVE vurderer fleire sikringstiltak ved Veslemannen

Bebuarane ved Veslemannen i Rauma skal sikrast betre. Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer mellom anna å bygge ein sikringsvoll.


Flere steinsprang

Sivilforsvaret opplyser til NTB at de har registrert fem små steinsprang ved sin lyttepost, etter at de ankom foten av Mannen like etter midnatt. Det siste steinspranget ble registrert ved 03-tida natt til mandag. NVE opplyser mandag morgen at de har registrert flere steinsprang på sine radarer.