Fortsetter å skrive historie:

MS «Roald Amundsen» skal døpes i Antarktis

Skipet, som er oppkalt etter nasjonalhelten Roald Amundsen, ble bygget ved Kleven Verft i Ulstein. I november blir det nybygde hybridskipet det første skipet noensinne som skal døpes i Antarktis.

IS-DÅP: MS Roald Amundsen skal døpes i is - med is.  Foto: Espen Mills/Hurtigruten

Nyheter

Hurtigrutens nye ekspedisjonsskip er verdens første hybriddrevne cruiseskip.

Skipet skrev maritim historie da det i juni, som første cruiseskip i verden, seilte kun på batteri.

Den helt spesielle dåpen skal skje i begynnelsen av november, under hybridskipets første ekspedisjonscruise til Det hvite kontinentet, skriver Hurtigruten AS i en pressemelding.

Døpes i is – med is

UNIKT FARTØY: – MS Roald Amundsen er ulikt noe annet i cruiseindustrien, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.  Foto: Rune Kongsro/Hurtigruten

MS «Roald Amundsen» skal døpes med et ritual brukt av polarhelten selv.

Da Amundsen døpte polarskuta «Maud» i 1917, byttet han ut den tradisjonelle champagneflasken med en isklump.

– For å hedre Roald Amundsen og den unike arven etter de norske polarheltene, tar vi opp igjen dette ritualet. Med vår over 125 års lange historie, skal vi bruke historiens første skipsdåp i Antarktis til å vise vår respekt for havet, miljøet og tidligere og nålevende utforskere, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i pressemeldingen.

Hurtigruten har foreløpig ikke avslørt hvem som blir MS Roald Amundsens gudmor.

Grønn teknologi

Ekspedisjonsskipet er spesialbygget for noen av verdens mest spektakulære farvann, og har skapt overskrifter verden rundt som et utstillingsvindu for norsk skipsbyggingskunst og maritim teknologi med sin grønne teknologi.

Batteripakkene skal hovedsakelig brukes til å støtte lavutslippsmotorene, som vil redusere CO₂-utslippene med mer enn 20 prosent sammenlignet med andre cruiseskip av samme størrelse.

Etter jomfruseilingene langs norskekysten fortsetter ekspedisjonsskipet videre mot Svalbard, Island, Grønland og gjennom Nordvestpassasjen i kjølvannet av Amundsens legendariske ekspedisjon.

Fra Alaska går ferden sørover langs vestkysten av USA og Sør-Amerika, før hun skal seile i Antarktis fra november 2019 til mars 2020.

Hele sommeren 2020 skal MS «Roald Amundsen» seile ekspedisjonscruise i Alaska.