En av ti barn vokser opp med foreldre med alkoholproblem:

Ber foreldre ta samtalen om feriedrikking

– Barn skal ikke måtte si ifra om alkoholbruk selv. Den praten er det vi voksne som må ta ansvaret for, sier generalsekretær i Av-og-til Randi Hagen Eiksrud.

  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

På landsbasis vokser 1 av 10 barn opp i en familie der en eller begge foreldrene sliter med alkohol. I et samarbeid mellom alkovettorganisasjonen Av-og-til og Ålesund kommune, oppfordrer de nå foreldre til å ta samtalen om alkoholbruk rundt barn i ferie.

OPPFORDRER TIL ALKOHOLPRAT: Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.  Foto: Pressebilde.

– Sommerferie betyr mer alkohol i mange familier. Når du tar initiativ til å snakke om alkoholbruken rundt barna i sommer, hjelper du kanskje et barn i din omgangskrets til å få en tryggere sommer, sier Randi Hagen Eiksrud, generalsekretæren i Av-og-til, i en pressemelding og legger til:

– Barn skal ikke måtte si ifra om alkoholbruk selv. Den praten er det vi voksne som må ta ansvaret for, forteller Eiksrud.

44 prosent har sett berusede voksne med barn

I en fersk undersøkelse uført av Ipsos for Av-og-til viser at alkohol skaper problemer også i Ålesund. I undersøkelsen ble til sammen 2913 personer intervjuet på landsbasis, av disse ble 89 intervjuet i Ålesund.

De som ble intervjuet ble spurt følgende:

Har du noen gang i løpet av de tre siste årene sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien, og har du i løpet av de tre siste årene opplevd andres alkoholbruk i sommerferien som ubehagelig?

Statistikken fra Ålesund viser at 44 prosent har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien. Mer enn to av ti innbyggere sier i tillegg at de selv har opplevd andres alkoholbruk i sommerferien som ubehagelig.

– Vi vet at familier har ulike grenser for hvor mye det er greit å drikke når barn er til stede. Det kan fort bli dårlig stemning hvis man prøver å ta den praten når man allerede har tatt seg noen glass, sier Øyvind Skjelten, Av-og-på-koordinator i Ålesund kommune og legger til:

– Derfor oppfordrer vi voksne å ta praten nå.