22. juli

Erik Kursetgjerde smidde jernrose for å minnes de avdøde

1000 jernroser skal stilles ut utenfor Oslo Domkirke.

Kursetgjerde sier til NRK at det er stort og spesielt å få lage sitt lille bidrag til prosjektet.  Foto: Lisbeth Røyneland

Jernrosen En av nesten tusen roser som skal bli minnesmerket hvor rosehavet var i dagene etter 22. juli i 2011.  Foto: Privat

Nyheter

Jernrosene er et kunstprosjekt som ble initiert av Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud etter terroren 22. juli 2011, og i forrige uke smidde sykkylvingen Erik Kursethgjerde, som var i pumpehuset da massakren skjedde 22. juli i 2011, en jernrose som en del av prosjektet.

– Dette er et prosjekt som vekker internasjonal interesse, og det handler aller mest om det menneskelige. Overlevende og etterlatte og andre berørte får muligheten til å smi seg en rose for all framtid, og minnes de man mistet, sier han til NRK, som først omtalte saken.

Prosjektet

Rosehavet foran Domkirken inspirerte de Tobbe Malm og Tone Mørk Karlsrud til å starte et prosjekt der smeder fra hele verden skulle smi og sende roser i smijern. Nå skal omtrent 900 roser fra hele verden er nå klare til å bli satt sammen til et endelig verk, ifølge hjemmesiden til prosjektet.

Rosene er et symbol på det folkelige engasjementet og solidariteten i etterspillet av terroren. Minnesmerket ble gitt til Oslo kommune, og den videre prosessen ble koordinert og finansiert av Kulturetaten.