Møre og Romsdal:

En av tre båteiere i fylket kan ikke lese sjøkart

En ny undersøkelse fra Gjensidige viser at det er mange som har med seg sjøkart på ferden, men at ikke alle kan å bruke det.

Bekymringsverdig: Mens 61 prosent i Møre og Romsdal sier de leser sjøkart fra svært godt til ganske godt, er det 32 prosent av båteiere som mener at de har en svært dårlig forståelse av sjøkart.Illustrasjonsfoto  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nyheter

Kommunikasjonssjef i Gjensidige Arne Voll, sier i ei pressemelding at undersøkelsen, som er foretatt av Ipsos, er bekymringsverdig.

– Gjensidige har spurt båtfolket om deres forståelse av sjøkart enten på papir eller digitalt. Selv om mange svarer at dette kan de, er vi mest bekymret over alle de som ikke kan lese og forstå et sjøkart, sier Voll.

Mye usikkerhet blant mange

Mens 61 prosent i Møre og Romsdal sier de leser sjøkart fra svært godt til ganske godt, er det 32 prosent av båteiere som mener at de har en svært dårlig forståelse av sjøkart.

– Undersøkelsen gir et bilde av at det er mye usikkerhet blant mange av dem som fører båt, sier Voll.

Gjennom undersøkelsen har det blitt avdekket at det er dobbelt så mange menn som kvinner som mener de har god kunnskap om sjøkart og bruken av dette. De som er godt voksne og har hatt båt over en viss tid, er ifølge undersøkelsen de som føler seg tryggest.

Benytt oppdaterte kart

– Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Voll som mener det er svært viktig å ha med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse.

Han påpeker at det også er viktig å følge med rundt seg, for å sjekke om kartet faktisk stemmer overens med sjølandskapet. Det er nemlig slik at sjøkart går ut på dato, og folk oppfordres til å sjekke datoen på sine kart. Dette gjelder også på elektroniske kart.

– Det anbefales på det sterkeste å benytte oppdaterte kart, sier Voll.