E39 i Jølster stengt etter jordras

Flere biler er innesperret som følge av flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Evakueringen er krevende, opplyser brannvesenet.
Nyheter

– Vi har opptil flere jordras som følge av store nedbørsmengder og torden. Flere elver har gått over sine bredder og vasket ut E39 ved Vassenden. I tillegg er det en del folk som er innesperret mellom Vassenden og Svidalsneset, sier vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen til NTB ved 18.30-tiden tirsdag ettermiddag.

Så langt er tre hus evakuert, mens en eller to hytter skal være tatt av de første jordmassene som raste i Jølster kommune tirsdag ettermiddag.

E39 er stengt fra Skei til Moskog. Det er en strekning på 32 kilometer, opplyser Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane til NTB.

Det er foreløpig ikke meldt om at personer eller dyr skal være skadd som følge av alle jordrasene, men folk oppfordres om å holde seg i ro hjemme, og ikke legge ut på veien.

Kan rase flere steder

Den første meldingen om at det var gått et jordras, kom inn til veitrafikksentralen Sogn og Fjordane klokken 16.11.

Det er fremdeles uvisst hvor mange jordras som har gått, og hvor stort det totale omfanget er. Det er dårlig vær i området, med store nedbørsmengder, lyn og torden.

Ifølge veitrafikksentralen og alarmsentralen er det fare for at det vil gå flere jordras i området.

– Det kan også rase langs fylkesvei 13 som går mellom Moskog i Førde og Dragsvik, sier Nina Heggernes i Vegtrafikksentralen Sogn og Fjordane.

Også ved Modalen i Nordhordland har det gått et ras langs fylkesvei 569 ved Stokkevika utenfor Mo. Politiet opplyser at asfalt og steiner skal ha løsnet, og at store steiner gjør det vanskelig å passere.

Krevende evakuering

Bilder fra Svidalsneset, der det første raset gikk, viser at veibanen er dekket av enorme vannmengder. Brunt vann, kvister og store greiner flyter over kyststamveien.

Alarmsentralen i Sogn og Fjordane har kalt inn ekstra bemanning, og bedt om bistand fra Sivilforsvaret. Krisestab er satt i både Jølster og Førde.

– Folk er på vei i båter for å evakuere folk. Jeg vet ikke hvor mange som er innesperret i vannmassene, men det kan være snakk om mange folk fordi dette er et hovedfartsområde, sier vaktleder Holvik i alarmsentralen til NTB.

– Det står folk i biler mellom flere av rasene, noen hus er også truet og må evakueres, sier Holvik.

Voldsomt vær

Uværet kom plutselig innover Jølster og Førde tirsdag ettermiddag. Ifølge brannvesenet har det lenge vært tørt i området slik at jorda ikke klarte å ta til seg de store vannmengdene.

Hovedredningssentralen har sendt et redningshelikopter til området hvor det første jordraset gikk. Ifølge politiet har helikoptre problemer med å komme fram ettersom det regner og lyner i området.

Vest politidistrikt opplyste tidligere tirsdag at de ikke kan prioritere å svare på spørsmål fra pressen på grunn av store arbeidsmengder. NTB har forsøkt å komme i kontakt med politiet som fremdeles ikke har anledning til å besvare henvendelsene.

Vassenden, Norge