Ny kartlegging og 3D-modell av Veslemannen:

Skal beregne hvor mye av Veslemannen som har rast ut

Torsdag fløy NVE med drone og helikopter over fjellpartiet for å ta nye bilder. Målet er å finne ut hvor mye fjellmasse som har rast ut i form av steinsprang.

Veslemannen beveger seg.   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Det var NRK som meldte først om kartleggingen av det rasutsatte fjellpartiet. Ifølge NRK skal NVE blant anna vurdere om et potensielt skred fra Veslemannen vil nå så langt som tidligere antatt.

– Vi vil kartlegge Veslemannen på nytt og regne på hvor mye volum og hvor stor masse som er igjen av fjellpartiet, sier seksjonssjef i NVE Lars Harald Blikra til NRK.

På grunn av alle smårasene og steinsprangene i sommer, ser Veslemannen nemlig annerledes ut enn tidligere. Mye masse er vekke, og NVE jobber nå med å kartlegge og beregne hvor mye rasfarlig masse som er igjen.


Farenivået senket til gult for Veslemannen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) senker farenivået til gult for fjellpartiet Veslemannen i Romsdal.


Med mindre rasutsatt masse i fjellet, kan det hende at et eventuelt ras i framtida ikke vil nå heilt ned til boligene. Dermed vil de nye vurderingene kunne påvirke både togtrafikken på Raumabana, og evakueringen av beboerne under fjellet, som til stadighet må flytte ut av hjemmene sine når faregraden settes til rød.

Torsdag kveld opplyser Blikra i en SMS til Sunnmørsposten at fotograferingen har gått fint, men at det vil ta litt tid med prosessering og analyse.

Simon Oldani i NVE, som har vært ansvarlig for fotograferinga, forteller at det var gode vindforhold og pent vær.

– Vi hadde lite vind og godt samarbeid med helikopteret som vi jobbet sammen med da vi fotograferte med dronen. Vi har tatt en del hundre bilder som skal settes sammen til en 3D-modell. Det blir spennende å se hvordan dette går, sier Oldani til Sunnmørsposten.

– Det er bratt terreng og utfordrende å fly for en modell der. Det blir spennende å se hvordan det blir, for da å eventuelt kunne masseberegne hva som har rast, og hva som er igjen.


Sunnmørsposten spesial: Dykk i arkivet

Fjellet som trugar