Skremt av trøtte sjåfører

1 av 3 bilpassasjerer i Møre og Romsdal har vært redd for at sjåføren skulle sovne. De aller fleste sa fra eller grep inn da de opplevde dette.

Trøtt: Mange passasjerer har vært redde for at sjåføren skulle sovne bak rattet, viser undersøkelse. (Illustrasjonsfoto)   Foto: ALLESALLTAG BILDAGENT

Nyheter

Det viser Gjensidiges samfunnsundersøkelse, som er utført av Ipsos.

Undersøkelsen viser også at kvinner er mer tilbøyelig til å si ifra. Blant menn og blant de yngste er det flere som ikke tok ansvar da de var redd for at sjåføren skulle sovne, opplyser Gjensidige i ei pressemelding.

Bekymringsfullt

– At så mange som en tredjedel har vært redde for at sjåføren skulle sovne er bekymringsfullt, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Voll legger til at det positive som kommer fram i undersøkelsen er at hele 9 av 10 passasjerer i Møre og Romsdal sier fra eller griper inn når de merker at sjåføren holder på å duppe av.

– De som er flinkest til å si ifra er familiemedlemmer og nære venner, sier han.

Dødsulykker

Ifølge Statens vegvesen har trøtthet vært medvirkende årsak til 14 prosent av alle dødsulykker i trafikken i Norge i løpet av en 10-årsperiode. Å være trøtt kan derfor være like farlig som å kjøre med promille, og er forbudt.

– Erfaringer viser at det ofte er ofte er mannen som sitter bak rattet på langturer. Blir man trøtt, så bytt med kona, kjæresten eller sidemannen og ta ei velfortjent pause, sier Arne Voll.
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter