Listhaug mener mål om nullutslipp i 2025 er urealistisk

Sylvi Listhaug (Frp) mener det er et urealistisk mål at det om seks år bare skal selges nullutslippsbiler.

Sylvi Listhaug (Frp).  Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB

Nyheter

I Nasjonal transportplan har regjeringen og Stortinget sagt at det ikke skal rulle en eneste ny personbil med klimaskadelige utslipp ut av landets bilforhandlere i 2025.

Nestleder i Frp og statsråd Sylvi Listhaug sier til NRK at målet ikke er realistisk.

– Det er et mål, men det ser langt fra mulig ut å nå det allerede så raskt. Det handler om hvilken teknologisk utvikling som vil skje de neste årene. Jeg er helt overbevist om at det finnes mange i Norge som også etter 2025 har behov for diesel- og bensinbiler, og det mener vi at de må få lov til å kjøpe, sier Listhaug til kanalen.

Også Finansdepartementet har tidligere uttalt at de ikke tror målet kommer til å nås. I nasjonalbudsjettet for 2019 skriver departementet at hver fjerde nye bil i 2030 ventes å være en ladbar hybrid. Det betyr en bil som har fossil forbrenningsmotor og et batteri som kan lades i tillegg.

Men Frp har ikke noe annet valg enn å ta hensyn til målet om nullutslippsbiler, fordi partiet har undertegnet på det, fremholder Venstre-nestleder Ola Elvestuen. Han er uenig med Listhaug i at 2025-målet er urealistisk.

– Hun tar feil. Det er helt realistisk, og vi er i god rute til å klare det, sier han til NRK.

Klima- og miljøministeren viser til at det er Venstre som har kjempet målet gjennom.