Tove-Lise Torve blir fylkesordfører

Etter en kaotisk situasjon rundt fylkestingsvalget er det nå klart at Tove-Lise Torve blir fylkesordfører.

BLIR FYLKESORDFØRER: Tove Lise Torve (Ap) blir fylkesordfører.  Foto: STAALE WATTØ

Nyheter

Ap, Sunnmørslista, Uavhenging valliste for Sunnmøre, Nordmørslista, Frp, Pensjonistpartiet og MDG kalte litt over klokka 13 inn til pressekonferanse.

Tidligere gikk Anders Riise fra Høyre ut med at de, KrF, Venstre og Senterpartiet var enige om en avtale og at Kristin Sørheim (Sp) ble fylkesordfører. Denne avtalen har ikke flertall.

OPPDATERT: Tove-Lise Torve (AP) blir fylkesordfører. Dette får Sunnmørsposten bekreftet ca. klokka 13.20. Ap får også fylkesvaraordfører, men navn er ikke bestemt.

Avtalen for øvrig gir Frp leder i samferdselsutvalget, etter all sannsynlighet Frank Sve. Ap får leder i utdanningsutvalget, MDG får leder i kultur- og næringsutvalget. Ap får nestledere i både samferdsel, kultur- og næringsutvalget og utdanningsutvalget. Sunnmørslista og Uavhengig valliste for Sunnmøre får medlem i samferdselsutvalget.

Arbeiderpartiet så seg nødt til å se etter andre alternativ når Senterpartiet valgte å ekskludere Arbeiderpartiet fra forhandlingene, står det i en pressemelding fra partiet.

– Utfallet av fylkestingsvalget kunne gitt mange gode koalisjoner. Arbeiderpartiet inviterte den bestående koalisjonen tidlig til forhandlinger, men Senterpartiet valgte å samarbeide med H, V og KrF i en koalisjon uten flertall. Arbeiderpartiet har nå funnet sammen med samarbeidspartnere og skapt et flertall som sikrer de en hånd på rattet i styringen av fylket de neste fire årene, heter det videre.

– Nå må vi konsentrere oss om å bygge politiske samarbeid både til venstre og høyre. Det vil gi innbyggerne i Møre og Romsdal god arbeiderpartipolitikk sier Tove-Lise Torve.

Ap mener de er i en bedre posisjon til å sikre økonomien i fylkeskommunen hvis de sitter med fylkesordføreren.