Flere veier på Vestlandet og fjelloverganger stengt

En lang rekke veier på Vestlandet er stengt på grunn av ras og overvann, og fjelloverganger er stengt på grunn av snø.

Det var mye vann i Sædalen i Bergen og rester av snø i veikanten i helgen. Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs. I Bergensområdet ble det meldt om svært mye vann på veiene. Noen steder ble kumlokkene presset opp av vannmassene, og politiet ba folk om å kjøre forsiktig. Foto: Richard Halland / NTB scanpix  Foto: Richard Halland

Nyheter

SISTE: Fv 63 Geiranger - Langvatn - forblir stengt - ny vurdering mandag.

NVE har satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast en rekke steder i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det er også jord- og flomskredfare på oransje nivå for midtre og indre deler av Vestlandet og Nordvestlandet, skriver Varsom.no.

– Farevarselet er fortsatt gyldig. Det er fortsatt kuling og liten storm langs kysten og på fjellet, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til NTB.

Det dårlige været forflytter seg nordover langs Vestlandet. Møre og Romsdal kan regne med mest nedbør søndag, men natt til mandag beveger været seg innover Trøndelag.

– Det blir en god del byger på hele Vestlandet søndag, selv om det varierer mye fra sted til sted, sier han.

Fram til midnatt natt til søndag var det kommet mellom 50 og 100 millimeter nedbør på Vestlandet. Mest nedbør på 24 timer kom på Gullfjellet i Bergen med 93 millimeter, mens Bergen sentrum fikk 66,6 millimeter, sier Selberg.

Første høststorm

Årets første høststorm førte ikke til alvorlige hendelser natt til søndag, men flere veier er stengt eller har redusert fremkommelighet.

I fjellet er det full vinter, og det kan komme 10–20 centimeter snø det neste døgnet. Snø og vinterføre vil fortsette utover i uka, melder Meteorologene.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet ble søndag morgen stengt på grunn av uvær og snø, opplyser Vegtrafikksentralen , og på flere andre fjelloverganger må man være forberedt på snø, sludd og kraftige byger.

Også Valdresflye ble stengt, og fylkesvei 63 Geiranger-Langvatn er stengt på grunn av dårlig vær, iallfall fram til mandag.

– Man bør faktisk sjekke om veien er stengt før man legger ut på tur. Det er veldig mye vind i fjellet og kraftige snø- og sluddbyger, sier statsmeteorolog Selberg til NRK.

E39 stengt

E39 er sperret flere steder, blant annet ved Vassenden i Jølster etter ras i Årsetelva og overvann i veibanen andre steder. Det har gått flere mindre ras også andre steder rundt Jølstra.

E16 mellom Bergen og Voss åpnet igjen søndag morgen, men med manuell dirigering og ledebil. Men veien kan bli stengt på kort varsel igjen.

Fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde i Sogn og Fjordane ble stengt lørdag på grunn av fare for ras, og det gjøres en ny vurdering søndag klokken 17.

En lang rekke andre fylkesveier er søndag morgen fortsatt stengt på grunn av mye vann i veibanen. Også Trollstigen er stengt på grunn av fare for ras og skred og åpner ikke igjen før mandag.

Full storm langs kysten

Langs kysten har det vært full storm ved Stad, Svinøy og Ona fyr, og liten storm flere steder sørover langs vestlandskysten. Ved Kråkenes fyr i Vågsøy i Sogn og Fjordane var vinden en kortere periode oppe i orkans styrke.

Ferjestrekningen Leirvåg-Sløvåg er innstilt på grunn av dårlige værforhold, mens Hurtigruta dropper anløp langs Vestlandet. Deres passasjerer fraktes enten sørover til Bergen med fly eller nordover med buss eller taxi.