Dramaet fortsetter på fylkestinget

Frp trekker seg fra Ap-samarbeidet

Frp trekker seg fra avtalen de hadde som sikret Aps Tove-Lise Torve jobben som fylkesordfører. Det bekrefter Frank Sve.

Frp trekker seg fra avtalen som ville sikret Aps Tove-Lise Torve jobben som fylkesordfører. Fra venstre: Frank Sve (Frp), Tove-Lise Torve (Ap) og Hans Kjetil Knutsen (Sunnmørslista)  Foto: Staale Wattø

Nyheter

– Forhandlingsutvalget har i dag hatt møte og vi har besluttet å trekke oss fra avtalen. Grunnen til det er signaler fra Arbeiderpartiet at det ikke er sikkert at SV vil stemme blankt når en kommer dit at det skal velges ledere i hovedutvalgene, sier Sve.

Han viser til at den opprinnelige avtalen mellom Ap, Frp, MDG, Uavhengig valliste for Sunnmøre, Sunnmørslista og Pensjonistpartiet hadde 24 mandat, og dermed flertall i fylkestinget. Så falt Pensjonistpartiet ut av fylkestinget og plassen gikk til SV, som aldri var en del av koalisjonen. Dermed røyk flertallet.

Først, rett etter valget, gikk Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet ut og annonserte et samarbeid uten flertall. Anders Riise (H) gikk ut i media og sa at Kristin Sørheim (Sp) ble fylkesordfører, mens han selv ble fylkesvaraordfører og KrF fikk lederen i samferdselsutvalget.

Nå er det altså uklart hva som skjer i fylkestinget.

Etter den tid har SV sagt at de kommer til å stemme blankt ved valget til fylkesordfører, og at de ikke vil bidra til at Høyre og Frp får posisjoner i fylkestinget.

– Så lenge Arbeiderpartiet ikke klarer inngå en avtale med SV, kan vi risikere at SV stemmer slik at vi ikke får lederen i samferdselsutvalget, alternativt at det kan ende med loddtrekning. Den sjansen er ikke vi villige til å ta, sier Sve.

– Vi kan ikke være med i en avtale der vi risikere å stemme inn Torve som fylkesordfører, for så at vi taper våre posisjoner.

Sve har ikke oversikt over hva som nå skjer videre.

– Om det kan bli et valgteknisk samarbeid mellom oss, Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet, vet jeg ikke. Det blir opp til de partiene. Et alternativ for oss er å gå i opposisjon, så får vi se hva vi kan få ut av det, sier Sve.

Som er spent på hva SV nå gjør.

– Ved at de signaliserer at de ikke samlet vil stemme blankt ved alle valgene gjør at de torpederer at Torve blir fylkesordfører og Per Vidar Kjølmoen varaordfører, sier Sve.


Sunnmørsposten har foreløpig ikke kommet i kontakt med Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Tove-Lise Torve.