Tenner varder langs hele kysten for miljøet

Vardebrenning ved Runde.  Foto: Kjetil Olsen

Ornitolog Alv Ottar Folkestad holdt appell ved varden på Runde.  Foto: Kjetil Olsen

Nyheter

I kveld, tirsdag 8. oktober, vil mer enn 130 vardebål lyse fra Finnmark i nord til Agder i sør, fra Bjørnsund og Hornkjølberget i øst til Runde i vest.

Vardebål er en tusenårig tradisjon i Norge, som varsel om krig og ufred. En kunne se ilden fra det ene fjellet til det andre. På denne måten kunne en varsle om fiendtlige hærtog fra ytterkant til ytterkant på noen dager.

– Motstanden mot vindindustrien brer seg som ild i tørt gress og stadig flere nordmenn velger å vise solidaritet og samhold i forsvaret av norsk natur. 130 varslede bål vil lyse opp i tussmørket i kveld og varsle fare. I tillegg kommer de utallige bålene som ikke er varslet, fakkelboksene, stearinlysene, faklene, bålpannene, peisbålene og den brennende kjærligheten til en vill og fri natur som skal eies av alle, sier Inger Johanne Saunes, Anna Garnes Sæter og Arne Sivertstøl i en pressemelding på vegne av Motvind Nordvest (tidligere Nei til Vindturbinar i Nordvest).

De står bak et lokalt arrangement på Høgåsen på Dimna, under Nasjonal Vardetenning.

På Runde er de spesielt opptatt av en konkret "trussel", nemlig Havsul-prosjektet til sjøs (utenfor Harøya og Ona), om lag femti kilometer unna i luftlinje fra Runde.

– Dette er midt i matfatet både for fugl og fisk", seier Marie Runde til Vestlandsnytt.

Vardetenning ved Høgåsen på Dimna tirsdag kveld.  Foto: Inger Johanne Saunes

Ved Høgåsen på Dimna var om lag 40 personer møtt opp for å vise sitt engasjement ved et vardebål som syntes godt fra Ulsteinvik.

- I kald vind, men godt samhold holdt Motvind Nordvest en liten appell for naturen. Vi kunne også se vardebålet på Runde, forteller Inger Johanne Saunes.