MS Roald Amundsen døpt i Antarktis

Hurtigrutens ekspedisjonscruiseskip er det første skipet som har blitt døpt i Antarktis.

Polar dåp: hurtigrutens MS Roald Amundsen, bygget på Kleven verft, ble døpt i Antarktis torsdag morgen.  Foto: Pressefoto Hurtigruten AS / Shayne McGuire

Nyheter

– Vi kunne ikke tenke oss et mer perfekt sted enn Antarktis for å døpe et så unikt skip som MS Roald Amundsen, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding.

MS Roald Amundsen, som er bygd på Kleven verft, blei døpt i Chiriguano Bay på Brabant Island i Antarktis torsdag morgen lokal tid.

Mannskap og gjester fra mer enn 20 land er ombord på skipets jomfrutur til Antarktis, skriver Hurtigruten.

Gudmor Karin Strand sammen med kaptein Kai Albrigtsen og konsernsjef Daniel Skjeldam.  Foto: Andrea Klaussner/Hurtigruten.

I stedet for en champangeflaske var det en isklump som blei knust mot baugen da gudmor Karin Strand døpte skipet.  Foto: Andrea Klaussner/Hurtigruten.

Strand har gjennomført over 140 ekspedisjoner i Antarktis. Da hun knuste isen mot baugen siterte hun Roald Amundsens egne ord som han brukte under dåpen av polarskipet Maud i 1917:

“Det er ikke min akt å håne den edle drue. Men allerede nå skal du få føle litt av ditt rette element. For isen er du bygget, og i isen skal du tilbringe din beste tid, og der skal du løse din oppgave.”


Hurtigruten vurderer å flagge ut flere skip

Hurtigruten vurderer å flagge ut flere skip, med de skal ha både norsk og internasjonalt mannskap, opplyser selskapet.


MS Roald Amundsen er spesialbygd for å kunne seile i ekstreme forhold som Antarktis, Alaska og Nordvestpassasjen. Det hybriddrevne skipet er utstyrt med store batteripakker, noe som skal redusere CO2-utslippene med 20 prosent.

Etter 2019/2020-sesongen i Antarktis vil skipet tilbringe sommeren 2020 i Alaska.

Søsterskipet MS Fridtjof Nansen er under bygging på Kleven verft, og skal leveres i god tid før de første planlagte seilingene i april 2020, står det.


Kleven nedbemanner – blir kontrollert av bankane og Hurtigruten

– Vi har ingen garanti for framtida, sjølv om vi har god tru på drift etter 2020, seier adm. dir. Kjetil Bollestad i ei pressemelding.Fortsetter å skrive historie:

MS «Roald Amundsen» skal døpes i Antarktis

Skipet, som er oppkalt etter nasjonalhelten Roald Amundsen, ble bygget ved Kleven Verft i Ulstein. I november blir det nybygde hybridskipet det første skipet noensinne som skal døpes i Antarktis.