Ber folk vurdere å la bilen stå

Fare for underkjølt regn

NAF oppfordrer bilister til å tenke seg godt om det neste døgnet.

Farlig glatt: Det er ventet trafikale problemer i store deler av landet det kommende døgnet.  Foto: Ørn E. Borgen (illustrasjonsfoto)

Nyheter

Det er sendt ut farevarsel om underkjølt regn i hele Norge med unntak av Finnmark fra natt til tirsdag 3. desember.

– Regn som fryser til is på bakken er det vanskeligste føret å kjøre bil på, skriver Norges Automobil-Forbund (NAF) i ei pressemelding.

Der det mandag kveld er minusgrader på bakken, kan folk våkne opp til speilblanke veger tirsdag morgen. På Sunnmøre er det indre strøk som ser ut til å få dette problemet.

– Varm luft kommer inn og blir liggende over kald luft. Nedbøren vil dermed kunne fryse før den når bakken, sier meteorolog Martin Granerød ved Værvarslinga på Vestlandet.

Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. – Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta – mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig. Det viktigste er å komme vel fram, ikke raskest mulig fram, råder Sødal. Og når underkjølt regn kommer mange steder samtidig, kan det ta litt tid før brøytemannskapene rekker over, legger Sødal i NAF til.

– Hele denne uka blir det vått fra Rogaland i sør til Nordland i nord. Så lenge det er vind fra sørvest, skal det noe til å få snø på kysten, sier Granerød.

Inn mot helga kan det gå over til sludd og snø i fjellområda. Det er håp om bedring i været fra helga og inn i neste uke, legger meteorologen til.

Tirsdag er det også stor snøskredfare, faregrad 4. Naturlig utløste snøskred er sannsynlig, melder snøskredvarslinga på varsom.no.


Melder stor snøskredfare på Sunnmøre

Mens det søndag og mandag er betydelig fare for snøskred på Sunnmøre, vil faren øke til kategori «stor snøskredfare» på tirsdag.Åtte trafikkdødsfall i november

Åtte personer omkom i trafikken i november. Totalt 96 har mistet livet i trafikken siden årsskiftet.