Vågehvalkvoten står stadig stille

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) har fastsatt en fangstkvote på 1.278 vågehval for 2020 – det samme som i år og i 2018.

Hvalfangst: Fangstkvoten på vågehval ligger stille for tredje år på rad.  Foto: NTB SCANPIX

Nyheter

Det er mer enn 100.000 vågehval i norske farvann. Tolv fartøy deltok i fangst etter vågehval i år, og 429 vågehval ble fanget, ned fra 454 i 2018.

– Norsk hvalfangst handler om retten til å utnytte våre naturressurser. Vi forvalter på grunnlag av vitenskapelig kunnskap og på bærekraftig vis. I tillegg er hval sunn og god mat, og nordmenn vil ha vågehval på middagstallerkenen, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en pressemelding.

Beregningsmodeller utarbeidet av Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) ligger til grunn for fastsettelsen av kvoten. Den skal ifølge Nærings- og fiskeridepartementet sikre en bærekraftig fangst på vågehvalbestanden.