Ragnar Ulstein er død

Krigsveteranen, historikeren og forfatteren døde tirsdag morgen.

Død: Ragnar Ulstein døde tirsdag morgen, bekrefter familien.   Foto: Nils-Harald Ånstad (arkiv)

Nyheter

Ragnar Ulstein - krigsveteran, historiker og forfatter, er død. Det bekrefter sønnen Anders Ulstein overfor Sunnmørsposten tirsdag. Ulstein døde i 9-tida tirsdag morgen. Han ble 99 år.

Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein og var en fremtredende motstandsmann under andre verdenskrig.

Ulstein var løytnant i den britiske militæravdelingen Kompani Linge, som besto av norske frivillige som skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge under krigen og organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen.

Ragnar Ulstein fikk i 2017 Sunnmørspostens hederspris sammen med kona Jenny Mine:


Ragnar Ulstein og Jenny Mine fekk Sunnmørspostens heiderspris:

Han hadde ikkje fått til like mykje utan hennar hjelp

Då Ragnar stormforelska seg i Jenny Hermine, visste ikkje journalisten og forfattaren at ho var stenografutdanna sekretær. Sjå om ikkje Forsynet har greie på teambuilding!


Ulstein deltok under flere operasjoner, deriblant landgangen i Reine i desember 1941 og i en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen utenfor Svelgen i 1943.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrken med kodenamnet «Siskin» i Sogn.

Ulstein jobbet etter krigen som journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat og skrev flere bøker om norsk deltakelse i andre verdenskrig. Han tok aktivt del i kampen for at de norske fangene i tyske konsentrasjonsleirer skulle få erstatning fra Forbundsrepublikken Tyskland, og var sterkt engasjert i arbeidet for krigsinvalidene. Ulstein var også aktiv politisk i Venstre.

Ulstein ble for sin krigsinnsats tildelt blant annet St. Olavsmedaljen med to ekegrener, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og britiske Military Medal. For sitt arbeid etter krigen er han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og Forsvarets hederskors. Ulstein er for deltakelsen i Tysklandsbrigaden tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje.

Heidra med byste i Ulsteinvik: – Han er forbløffande lik meg