The Telegraph roser Norges turistattraksjoner:

Norske juveler på britisk toppliste

Den britiske storavisa The Telegraph skrev denne måneden en artikkel om spennende reiser i Norge, landet de kaller «verdens beste land for bilkjøring».

– UTROLIG PRESTASJON: Atlanterhavsvegen kom på lista til The Telegraph over spennende reiser i Norge.  Foto: Berit Roald

Nyheter

Avisa lista opp ni plasser, både kjente og litt mindre kjente, og nærmest oppmoder turister som tar turen til Norge å besøke disse. Blant de ni plassene er Atlanterhavsvegen og Geiranger-Trollstigen nevnt.

– Stopp langs veien for å se utover havet

Atlanterhavsvegen ble kåret til århundrets byggverk 2005 i Møre og Romsdal.

– Femten år senere forblir sjarmen til denne utrolige prestasjonen ubleket. Veien binder øya Averøy med fastlandet via en serie små øyer, med totalt sju bruer som ser ut til å sveve over vannet ved Hustadvika, skriver The Telegraph.

– Utsiktspunktene er strategisk plassert over hele ruta, men det beste er Askevågen, med 360-graders utsikt over havet, omgitt av glassvegger for beskyttelse.

Det beskrives også at de grønne øyene er idylliske om sommeren, og om vinteren skaper bølgene drama.

– Gi deg selv en time til å stoppe langs veien for å se utover havet, skriver avisen.

Stille vann og ruvende topper

Høydepunktet på ruta Geiranger–Trollstigen er hårnålsvingene i Trollstigen, skriver avisa videre. Langs ruta er det både jordbæråkre, brusende fossefall og svimlende utsikt.

POPULÆRT: Geiranger-Trollstigen er en populær turistattraksjon i Møre og Romsdal.  Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Geirangerfjorden står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

– Plattformen ved Ørnesvingen som vender ut mot stille vann og ruvende topper er forbløffende, og støtter mange påstander om at dette er Norges flotteste fjord.

The Telegraph skriver også at hobbyhistorikere bør merke seg at Geiranger–Trollstigen-vegen i flere århundre var en viktig transportlinje mellom Valldal og Åndalsnes før bilene kom. Deler av de originale sporene etter hestene og utstyret er fremdeles synlige.

De andre plassene som er nevnt i artikkelen, er Senja med sitt spektakulære nordlys-show, fossene i Hardanger, Gaularfjellet, og fjellene i Lofoten. Det samme er Jæren og Kvassheim fyr, Preikestolen og Helgelandskysten.