Rekordvarm januar på Sunnmøre

Ni fylker hadde rekordvarm januar, ifølge Meteorologisk institutt. På Sunnmøre meldes det om rekord i Herøy, Giske og Ålesund.

Ålesund by sett fra Fjellstua en morgen i januar 2020  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Ni av landets fylker har målt sin varmeste januar noensinne. Flere av rekordene slås på landets eldste målestasjoner, skriver Meteorologisk institutt i ei pressemelding.

Om Møre og Romsdal skriver instituttet at Herøy, Giske, Ålesund og Sunndal setter rekord for den varmeste januarmåned målt. Målestasjonen Svinøy fyr har målt temperatur siden 1955.

Her kan du lese hele pressemeldingen fra meteorologisk institutt. (Ekstern lenke)

Rekordvarme: Illustrasjon fra Meteorologisk institutt. Grafikk: Mai-Linn Finstad Svehagen. 

Totalt meldes det om rekordvarm januar i ni av landets fylker. Særlig i Trøndelag og Innlandet står rekordene for fall. I begge fylkene har seks målestasjoner satt rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur nå i januar.

– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lengre tid mellom disse, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Med klimaendringene blir det stadig varmere. Den globale oppvarmingen kommer i tillegg til de naturlige variasjonene og gjør at temperaturtoppene blir høyere, heter det i pressemeldingen.

Mye tyder på at vi må innstille oss på flere milde og snøfattige vintre i framtiden, ifølge meteorologene.

- Milde vintermåneder blir enda mildere enn de ville vært uten klimaendringer. I tillegg øker sannsynligheten for å få en ekstra mild vinter med klimaendringene, sier Reidun Gangstø Skaland, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.