Borgund kyrkje er blant landets mest populære vigselskirker:

Brudepar må velge – utsette eller feire med få?

Borgund kyrkje lå an til et gledelig oppsving i antall vielser i 2020. Så kom koronaviruset.

Borgund kyrkje: – Utfordringen som brudeparene nå får, kan også være en mulighet for dem som ikke har lyst på et stort bryllup. Det kan gjøres enkelt og dermed ikke så dyrt, sier sokneprest Kari Vatne i Borgund.   Foto: Arkivfoto: Nils Harald Ånstad

– Det er fint å markere at man satser på hverandre i en tid da så mange andre ting er usikkert

Kari Vatne
Nyheter

Hele 49 brudepar hadde booket seg inn i Borgund kyrkje i år. Det er en god økning fra fjoråret, da 30 par ble viet i den vakre kirka i Borgund.

Den er blant landets mest populære vigselskirker. I fjor var det i gjennomsnitt 90 gjester til stede under bryllupsseremoniene.

På det meste har middelalderkirken hatt over 70 vielser per år. Den har plass til 550 mennesker.


Ålesund:

Her vil nesten ingen vies

Kirka i landets største menighet, Spjelkavik, hadde kun tre vielser i fjor.


Populær: Borgund kyrkje lå an til en solid økning i antall vielser i 2020. Nå er alt blitt mer usikkert.   Foto: Marius Simensen

50 i de største kirkene

På grunn av smittefaren er det i Ålesund for tiden tillatt til å ha inntil 50 personer samlet i de største kirkene, opplyser sogneprest Kari Vatne i Borgund.

Vielser og dåp i kirkene i Ålesund kommune og har i dag fått melding fra kirkevergen om at det i de store kirkene f.For eksempel i Ålesund og Borgund kan det være 50 til stede med 2 meter mellom hver. Vi hadde først fått tallet 20, men det viser seg kun å gjelde begravelser.

– De mindre kirkene må gjøre en vurdering ut fra reglene om hvor mange som kan være til stede ut fra tometersregelen, opplyser Vatne.

Samtidig er det lokale og nasjonale restriksjoner på reiser, ikke minst fra utlandet – og så handler det om selve festen etter vielsen.

Det er uvisst hvor lenge dette vil vare.

De som har planlagt vielser i vår og sommer må dermed ta et valg: Skal vi feire bryllup med noen få, eller utsette det?

Noen utsetter – andre vil gjennomføre

– Siste helga i april var det tre par som skulle vies. Alle disse har valgt å utsette, fordi det ikke blir slik de hadde tenkt seg. Blant annet skulle det komme tilreisende gjester fra utlandet, sier sogneprest Kari Vatne i Borgund.

Hun har snakket med to brudepar som skal gifte seg senere i sommer.

De ønsker vielse som planlagt, da kun med noen få gjester. Og så tenker de å ha en større feiring senere.

Det ene brudeparet skal også døpe babyen sin og gifte seg samme dag.

– Andre velger å vente og se an situasjonen, før de bestemmer seg, sier Vatne.

Ulike regler for kirkene

Alle brudeparene hun har vært i kontakt med, har stor forståelse for situasjonen. De ser på restriksjonene og konsekvensene som en del av den store dugnaden.

Tirsdag varslet regjeringen at forbudet mot større idretts- og kulturarrangementer i hvert fall vil vare til 15. juni.

Hva som skjer med gudstjenester og annet i kirkene fremover, er foreløpig uklart.

Høstbryllup mest populært

Mens det før var mest vanlig med juni-bryllup, er det nå vanligvis flest vielser i Borgund i august og september.

– Disse månedene var fullbooket. Enkelte har nå lagt inn bestilling i oktober-desember, sier Vatne.

Hun sier det vil være fullt mulig å gjennomføre en fullverdig seremoni, selv med få gjester til stede.

– Utfordringen som brudeparene nå får, kan også være et mulighetsrom for dem som ikke har lyst på et stort bryllup. Det kan gjøres enkelt og dermed ikke så dyrt.

Det er gratis å vies i den menigheten der du bor, dersom du er medlem av kirken.

Lover full pakke, uansett

– Vi lover full pakke med organist, bryllupsmarsj og prest. Og kanskje du har en venn eller slektning som vil bidra med sang eller musikk? Det kan bli fint og personlig med en liten vielse også, mener Vatne.

Hun synes det er veldig flott at par velger å gifte seg, spesielt i situasjonen som er nå.

– Det gir en trygghet i relasjonen. Det er fint å markere at man satser på hverandre i en tid da så mange andre ting er usikkert, sier hun.

Sognepresten sier at det for mange i en usikker tid også kan føles ekstra godt og viktig å gjennomføre kjente ritualer i kirken.

Retting: Sunnmørsposten skrev først at det bare kan være 20 til stede i kirkene samtidig. Sogneprest Kari Vatne tok kontakt med Sunnmørsposten 10.04 etter å ha fått nye opplysninger fra kirkevergen.


Færre gifter seg – 27 år siden tallene var like lave

I 2019 ble det inngått snaut 20.000 ekteskap i Norge. Det er det laveste tallet siden 1993. Samtidig er skilsmissetallene stabile.Oppfordrer til at begravelser foregår «i stillhet»:

– Kirka skal være der for folk

Avlyste gudstjenester, begravelser i stillhet og drop-in-dåp. Men også åpne kirker og tilgjengelige prester for dem som trenger det.Flere velger å gifte seg utenfor kirken

For 20 år siden foregikk over halvparten av alle vielser i Den norske kirke. Nå er det bare vel en av tre som velger folkekirken når de skal inngå ekteskap.