Betydelig snøskredfare på Sunnmøre

Metorologisk Institutt melder at snøskredfaren har økt siden tidligere i påsken.

Meteorologene advarer om snøskredfare flere steder i landet. På enkelte steder på Vestlandet betegnes snøskredfaren som stor. Her fra en øvelse i regi av Røde Kors tidligere i år. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nyheter

Meteorologisk Institutt varsler om betydelig snøskredfare og mye snø på Sunnmøre for mandag og tirsdag. Ifølge vakthavende meteorolog ved instituttet, Magnus Haukeland, kommer eskaleringen av snøskredfaren trolig på grunn av snøbygene som har vært de siste dagene.

Snøskredfaren var på grad to for noen dager siden, nå er den økt til grad tre – betydelig. Ifølge Haukeland kommer været til å være opp og ned frem til helgen.

– Det skal bli mildere i morgen, og da vil nedbøren komme som regn i lavlandet. Det kan utløse løssnø-skred og naturlig utløste, våte skred. Så skal det bli kjøligere igjen utover onsdagen og torsdagen, da blir det mer av bygeværet som vi har hatt nå de siste dagene, forteller han.

Men det dårlige været har en ende, og til helgen tror metorologen at sunnmøringene får smake på litt ordentlig vårvær.

– Det bygger seg opp til et høytrykk inn mot helgen som stabiliserer været. Det ser ut til å bli liggende en stund, forteller han.

Møre og Romsdal våtest i landet

I de siste døgnene av påsken har flere steder i Møre og Romsdal vært på topplisten over de våteste stedene i landet. På fire av de fem våteste plassene i Norge på dagtid (12. april) står: Innerdalen i Sunndalen, Valldal, Molde og Brandal i Hareid. Det våteste stedet, som var Innerdalen, hadde en nedbør på 21,7 millimeter.

På nattestid (natt til 13. april) står blant annet Bjorli, Dombås og Innerdalen. Da var Bjorli våtest med 22,8 millimeter. Både på dag- og nattestid var fjellstasjonen på Åkerneset den våteste fjellstasjonen i Norge med nesten 30 millimeter nedbør på det meste.