Advarer mot å gå ut på skavler etter dramatisk nestenulykke

Må nettsida varsom.no advares skiløpere mot å gå ut på skavler etter ei nestenulykke i Rauma søndag.

Blånebba Nestenulykka skjedde på fjellet Blånebba i Romsdalen. Her er Kronprins Haakon på skitur opp til Blånebba i Romsdalen i 2016 i samband med åpning av Norsk Tindesenter. Illustrasjonsfoto.  Foto: NTB scanpix

Nyheter

En person ble hengende etter armene etter ei at skavlen knakk på tur opp Blånebba i Romsdalen søndag. Dag Furberg Fjeld i skredgruppa til Røde Kors hjelpekorps advarer og ber skiløpere holde avstand til skavler.

Det gode været i helga, som også er meldt i dagene framover, lokket mye folk til fjells. Furberg Fjeld omtaler nestenulykka i Rauma på nettsida varsom.no:

«En person gikk ut på skavlen, skavlen knakk, men vedkommende ble hengende etter armene og klarte å komme seg uskadet fra det hele. Det var mange spor ut på kanten av skavlen, så det mer eller mindre tilfeldig at det ikke var noen andre som utløste skavlbruddet.»

Skjermbilde fra nettstedet varsom.no.  Foto: Varsom.no

Til NRK Møre og Romsdal sier han at hendelsen var dramatisk:

«Eg har gått mykje på tur, men aldri sett nokon som har vore så nær ei dramatisk ulykke før. Dei var rimeleg skremde, og dei gjekk ikkje heilt til toppen, for å seie det sånn».

Dag Furberg Fjeld skriver på varsom.no at det er vanskelig å forutsi når en skavl knekker, dette kan gjerne føre til skred i snøen nedenfor.

«Utover våren når solen og varmen svekker snødekket, vil det være enda lettere å utløse skavlbrudd og det er større sannsynlighet for at skavlene knekker av seg selv», skriver han.

Det er meldt betydelig snøskredfare på Nordvestlandet de neste dagene.