Drama i Stortinget tirsdag

Vurderer å ikke møte til avstemning om eggdonasjon og kunstig befruktning til enslige

Frps Sylvi Listhaug åpner for å ikke delta i avstemningen om liberaliseringen av bioteknologiloven. Listhaug utgjør et mindretall i Frp som er motstander av lovendringen.

Uenig: FrP-nestleder Sylvi Listhaug vil stemme mot sitt eget partiprogram dersom hun må avgi stemme i saken eggdonasjon og kunstig befruktning til enslige.  Foto: Fredrik Varfjell/ NTB scanpix

Nyheter

– Det er innpisker som bestemmer hvem som voterer. Det er to forslag jeg ikke er for som jeg har redegjort for tidligere i spørsmål fra mediene, skriver Listhaug i en sms til Sunnmørsposten.

De to forslagene er å åpne for eggdonasjon og tilby kunstig befruktning til enslige. I begge sakene sier Frp ja i partiprogrammet. Men Listhaug, sammen med blant andre Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde, har reservert seg mot denne oppmykningen av bioteknologiloven.

Det tredje punktet som flertallet ønsker å endre, tidlig ultralyd, stiller hele Frp seg bak.


Frp, Ap og SV har inngått forlik om å liberalisere bioteknologiloven

Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og SV har inngått forlik om bioteknologiloven, som dermed blir liberalisert.


Denne saken på spissen fordi Arbeiderpartiet, SV og Frp har fremmet et felles forslag i Stortinget der en foreslår å tillate både eggdonasjon og kunstig befruktning til enslige.

De tre partiene har et knapt flertall på 87 representanter. Dette har utløst kraftige reaksjoner fra KrF.

Byttes ut

– I utgangspunktet stemmer alle i FrP likt. Måten vi løser dette på er at de som har problemer med en sak, får utbytting den dagen, sier Sivert Bjørnstad, partiets «innpisker» til Vårt Land foran voteringen.

I denne saken er det så små marginer mellom flertallet og mindretallet at det nå pågår en intens tautrekking mellom partiene om alle representantene på Stortinget skal delta på denne voteringen eller ikke.

Det er ikke uvanlig at det ikke er fulltallig sal under avstemningene, men da har partiene avtalt seg imellom hvem som skal være der, slik at styrkeforholdet mellom partiene forblir uendret.

– Kommer du til å være til stede og stemme i salen på tirsdag?

– Det kommer an på om det blir full sal eller ikke, sier Listhaug.


Bioteknologirådet snur – vil ha eggbank og tillate assistert befruktning for enslige

Bioteknologirådet endrer mening og sier ja til assistert befruktning for enslige og sidestiller eggdonasjon med sæddonasjon. – Kjempegledelig, sier Frp


KrFs Steinar Reiten sier at han har fått beskjed om at alle i KrFs grupper stiller i stortingssalen tirsdag.

– Vi stiller med alle våre åtte representanter, sier Reiten til Sunnmørsposten.

Stiller med alle

At KrF stiller med alle sine åtte representanter legger press på at de andre partiene også må være fulltallige. Om det blir slik at Frp stiller med alle sine representanter, varsler nå Listhaug at hun vil stemme mot partiprogrammet.

– Jeg stemmer i tråd med det jeg mener, om jeg stemmer, sier Listhaug.


KrF erkjenner nederlag om eggdonasjon

Frp varsler nå et forslag om å tillate eggdonasjon. KrF vedgår at flertallet er tapt i et av deres største gjennomslag i Granavolden-plattformen.


En gjennomgang Vårt Land har gjort om standpunktene i alle partigruppene indikere at dette kan bli svært jevnt, men at det mest sannsynlig blir flertall for å liberalisere bioteknologiloven.

Mens en i Frp har representanter som bryter med partiprogrammet og stemmer nei, er det i Senterpartiet representanter som bryter med deres partiprogram og stemmer ja.

Utbrytere i Sp

Senterpartiet har programfestet nei til eggdonasjon, nei til kunstig befruktning for enslige og nei til tidlig ultralyd.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad sier de vil stille sine representanter fritt.

Åslaug Sem-Jacobsen fra Telemark gjør det klart at hun vil stemme ja til eggdonasjon.

– Personlig er jeg for eggdonasjon. Hvis vi fristilles, vil jeg stemme for, sier hun til Vårt Land.

I tillegg vil Rødt og MDGs to representanter stemme for endringene. Det gjør at det i sum kan bli et flertall med knappest mulig margin.