Vindkraftsaka:

Venstre-politiker kritisk til egen regjering

– Regjeringa svikter øyfolket, mener Venstres Pål Farstad og ber Storting og regjering bruke angreknappen i vindkraftsaka på Haramsøya.

Kritisk: Pål Farstad er fylkespolitiker i Møre og Romsdal for regjeringspartiet Venstre. Arkiv   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Fylkespolitiker Pål Farstad (V) går hardt ut mot egen regjering i saka om vindkraftutbygging på Haramsøya.

– Jeg er sterkt kritisk til regjeringa i denne saka. Den lar et helt annet og langt mer omfangsrikt vindkraftprosjekt gå gjennom enn det som fikk ja i 2008, skriver Farstad i en e-post han lørdag har sendt til sine sentrale partikollegaer: Venstres parlamentariske leder Terje Breivik og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.


Gjør nytt forsøk

Anleggsmaskinene kommer til Haramsøya tirsdag

Tirsdag denne uka klarte ei gruppe aksjonister å hindre anleggsmaskinene som skal bygge vindturbiner på Haramsøy å komme i land.


Flere kritiske spørsmål

Han viser til at fylkeskommunen har stilt kritiske spørsmål og et enstemmig kommunestyre har gått mot det han kaller «monsterplanene» på Haramsøya. Det har også naturvernorganisasjoner og mange andre gjort. Og ikke minst er det en massiv motstand fra lokalbefolkninga på Ulla.

– Men dette har prellet av som vatn på gåsa. Det er både forstemmende og forkastelig, mener Farstad og er kritisk til at olje- og energiminister Tina Bru har gitt klarsignal for enorme vindturbiner på fjellet ytterst på Haramsøya, til tross for saklig, konstruktiv og massiv motstand.

Og han fortsetter:

– Naturmangfold og synet til lokalbefolkninga er ofret. Det er trist og forstemmende at regjeringa svikter folk og natur på denne måten.


Bygdefolket tok affære mot vindkraftutbygging

Tvinga anleggsmaskinene til å snu

Aksjonistar sperra tysdag ferjekaia på Haramsøya. Det gjorde at anleggsmaskinene som skal begynne arbeidet med å få opp 150 meter høge vindturbinar på Haramsfjellet måtte snu.


–Må tåle å bli hudfletta

Han påpeker også at det var Ap, Sp og SV som gav grønt lys for 12 år siden og at FrP hadde de siste energiministrene fram til slutten av januar i år.

– Hadde de handlet annerledes, hadde vi ikke vært i denne situasjonen. Men det er dagens regjering som har tatt den ulykksalige beslutninga. Det er dagens regjering som må stå til ansvar, og det er den som må tåle å bli hudfletta, skriver Farstad som mener det ikke er for seint å stoppe utbygginga:

– Storting og regjering har fortsatt mulighet til å trykke på angreknappen. Bruk den, oppfordrer Farstad.


Vindkraft: Vil stanse saksøkte, ikkje påbegynte prosjekt

Frp vil be Stortinget gjere noko partiet ikkje foreslo i regjering: Å stanse vindkraftutbyggingar som skal opp for domstolane.Vindkraft-motstandarar hindra lastebilar

Politiet ønskjer lågast mogeleg konfliktnivå på Haramsøya, men er førebudd på å i verste fall måtte bruke makt.