Vil bruke 684 millioner på å redde maritim næring

Onsdag kveld la næringsminister Iselin Nybø (V) og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) en pakke fra regjeringen som skal hjelpe maritim næring.

...  Foto: Marius Simensen

...  Foto: Marius Simensen

...  Foto: Marius Simensen

...  Foto: Marius Simensen

...  Foto: Marius Simensen

...  Foto: Marius Simensen

Nyheter

Regjeringen foreslår å bevilge penger til nye maritime prosjekter for 684 millioner kroner i løpet av de neste fire årene. Det fortalte Nybø og Hofstad Helleland under et besøk til Vard Langsten i Tomrefjord onsdag kveld.

Pengene vil blant annet gå til å oppgradere fartøy i Sjøforsvaret på norske verft. I tillegg kommer det penger til en ny låneordning for grønn flåtefornyelse, og til forskning knyttet til grønn skipsfart.

65 millioner mer til forskning

Som en del av pakken er det foreslått at Kystvaktens arbeid med å oppgradere Skjold-klassen skal forseres. Fartøyene skal bygges ved et norsk verft, for å sikre nasjonal beredskap og forsyning innen maritim næring.

Låneordningen som regjeringen foreslår å opprette skal være for grønn flåtefornyelse for nærskipsfarten og fiskefartøy med en tapsavsetning på 150 millioner kroner. Det tilsvarer en låneramme på 300 millioner kroner.

Forslaget om å gi større midler til forskning og utvikling knyttet til grønn skipsfart i Norges forskningsråd, er på 65 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til økt bevilgning til Klimasats, som inneholder 20 millioner kroner til fylkeskommunenes arbeid med grønne hurtigbåter.

Krisepakken til den maritime næringen er en del av fase tre av de økonomiske krisepakkene fra regjeringen.