Eier av Stangeland Maskin anmeldt for å angripe vindkraft-motstander

Entreprenørselskapet Stangeland Maskin er involvert i flere vindkraft-prosjekter på Vestlandet, deriblant Haramsøya. Motstanden får eieren av selskapet merke hjemme hos seg selv i Tjelta utenfor Sandnes i Rogaland.
Nyheter

Milliardær Olav Stangeland, som eier Stangeland maskin, er anmeldt, bekrefter Sør-Vest politidistrikt til NRK. Anmeldelsen skal ha blitt levert etter en konfrontasjon mellom milliardæren og hans nabo, Arvid Gimre.

Konfrontasjonen skal ha startet med at Gimre leide ut husveggen til Miljøvernforbundet. På veggen som peker mot Stangelands hus skal det ha blitt hengt opp en plakat med teksten «T. Stangeland dreper Haramsøya». Kort tid etter sto en buss parkert på Stangelands tomt, som blokkerte for plakaten.

Etterhvert skal også plakaten ha blitt klippet i to, slik at det bare sto «T. Stangeland», og resten av budskapet var borte.

Her er banneret klippet opp.   Foto: Arnfinn Nilsen, NMF

Da nabo Gimre og Arnfinn Nilsen i Miljøvernforbundet oppdaget at plakaten var klippet opp, bestemte de seg for å sette opp to konteinere med en ny plakat.

– Vi ønsker å ansvarliggjøre de sentrale aktørene i kontroversielle vindkraftsaker. På Haramsøya er Stangeland en sentral aktør i vindkraftutbyggingen. Det de er med på utgjør en katastrofe for lokalsamfunnet, sier Arnfinn Nilsen, som er saksbehandler i Norges Miljøvernforbund, til NRK.

Langvarig konflikt

Det var under arbeidet med konteinerne at Olav Stangeland skal ha konfrontert naboen. Gimre hevder han ble angrepet av Stangeland, mens Nilsen skal ha vært inne i garasjen uten å være vitne til hendelsen. Han skal imidlertid ha hørt bråk, og ha sett at Stangelands bil kjørte fra stedet da han kom ut fra garasjen.

Slik skulle nabo Arvid Gimre og saksbehandler i Miljøvernforbundet Arnfinn Nilsen sette opp konteinere.   Foto: Arnfinn Nilsen, NMF

Til NRK sier Stangeland at han og naboen lenge har hatt en nabokonflikt. Han avviser at konflikten har noe som helst med vindkraft å gjøre. Han mener at Miljøforbundet lar seg utnytte av naboen.

– Dette bunner helt klart i den private konflikten vi har, sier Stangeland, til NRK.

Til Aftenbladet, som omtalte saken først, kaller Stangeland saken trakassering:

– Jeg opplever konflikten som en trakassering fra Arvid Gimres side, og vi vil vurdere rettslige skritt for å få en slutt på en sak jeg opplever som en stor belastning.

Gimre forteller også at det har vært en langvarig nabokonflikt mellom han og Stangeland, med personlige uenigheter. Han benekter derimot at samarbeidet med Miljøvernforbundet har noe med saken å gjøre.

– Miljøvernforbundet har leid veggen for å demonstrere, og det må Olav akseptere, sier Gimre til NRK.