Dette er bevegelsene mellom skip og land

Selv om mannskapet ikke har hatt anledning til å gå i land på fritiden, har det vært noen bevegelser mellom land og skipet «Viking Star», hvor det nå er påvist smitte.

«Viking Star» har ligget i opplag i Ålesund siden 18. mai.   Foto: Halvard Alvik

Nyheter

Cruiseskipet som ligger i opplag i Ålesund har minst én person om bord med påvist koronasmitte. Fungerende kommuneoverlege Aleksander Sommerdalen tror vedkommende ble smittet på skipet.

Jon Mørland, pressekontakt for Viking Cruises, har tidligere gjort det klart at det har vært strenge regler om bord på skipet for å unngå smitte. Mannskapet på 105 har ikke hatt anledning til å gå i land på fritiden.

Likevel har flere ment at de har sett mannskap på land i byen. Nå orienterer Ålesund kommune i en pressemelding om hvilke bevegelser som har vært av og på skipet.

Bodde på hotell og tok fly

Søndag kveld, 2. august, kom tre danske innleide teknikere fra «Viking Star» til Ålesund. De bodde på hotell like ved skipet. Disse tre var om bord på skipet mandag 3. august fra syv om morgenen til ti om kvelden. I denne perioden skal personene kun ha bevegd seg mellom hotellet og båten.

– Tirsdag 4. august startet de arbeidet klokka syv, og har siden da vært om bord uten kontakt med annet mannskap, skriver Ålesund kommune i pressemeldingen.

Det var tirsdagen det ble påvist koronasmitte hos én av de andre personene om bord.

– Da det ble kjent at det var smitte om bord på skipet, fikk danskene forbud mot å forlate skipet fra rederiet, forteller Sommerdalen.

I tillegg har fire utenlandske arbeidere dratt fra skipet. Disse forlot skipet mandag 3. august - dagen før koronasmitten ble påvist.

– Disse reiste før det var kjent at det var smitte om bord, sier Sommerdalen.

Personene skal ha blitt fraktet direkte til flyplassen på Vigra, flydd til Oslo mandag morgen, og så videre til hjemlandet. De fire sitter i isolasjon og venter på prøveresultat for korona i hjemlandet.

– Dersom prøvesvara viser seg å være positive vil man omgående spore opp og ta kontakt med de som har vært nær disse personene, står det i pressemeldingen.