Markerte verdens overdosedag:

– Folk skal ikke dø på denne måten

Mandag 31. august er verdens overdosedag. Den ble markert med appell, sang, dikt, tale og skopar på Joachim Rønnebergs plass i Ålesund.

Sang: Inger-Lise Vik og Asgeir Vik sang og fremførte dikt under markeringen av verdens overdosedag på Joachim H. Rønnebergs plass.   Foto: Camilla Hjelmeseth

Nyheter

Mens sola skinte, sto tomme skopar av alle typer framme for å symbolisere mennesker som har dødd av overdose.

Både ambulansepersonell og politipatruljer var til stede under markeringen, og en hel del folk fra ideelle organisasjoner, rusteamet i kommunen, og vanlige folk. Blant de oppmøtte var det flere med tårer i øynene.

Nødetater: Politi og ambulansearbeidere var på plass under markeringen av verdens overdosedag.   Foto: Camilla Hjelmeseth

– Vanlige folk

Det var et tydelig prega ektepar Inger-Lise og Asgeir Vik som sang og fremførte dikt om rusmisbruk. Asgeir er tidligere rusmisbruker, og Inger-Lise har vært pårørende til rusmisbrukere som venner og kjærester i mange år. Derfor var dette oppdraget ekstra tøft for dem.

– Vi har begge mista venner til overdose, og rusmisbruk har vært store deler av livene våre på hver sine måter, sier Asgeir.

Symbol: Det var satt fram tomme skopar som skulle symbolisere personer som har gått bort som følge av overdose.   Foto: Camilla Hjelmeseth

– Folk skal ikke dø på denne måten. Det er viktig for oss å belyse at dette handler om helt vanlige folk, som har like store håp og drømmer som deg, sier Inger-Lise engasjert.

Hun mener rusmisbrukere ikke blir behandlet på samme måte som andre mennesker.

– Disse personene er en sønn, pappa, onkel, kjæreste, jeg blir engasjert og forbanna over at rusmisbrukere ikke behandles som vanlige folk.

– Samfunnsproblem

Også Anders Lindbeck, kommunestyrepolitiker i Ålesund for SV, var til stede under markeringen. Han var invitert til å holde en appell.

– Vi må erkjenne at rusproblemer er et samfunnsproblem, ikke et individuelt problem. Forebygging av rusmisbruk dreier seg om mer enn ruspolitikk. Det handler om å skape et godt og inkluderende samfunn, var hans hovedbudskap.

Appell: Anders Lindbeck (SV) holdt appell på Joachim H. Rønnebergs plass under markeringen av verdens overdosedag.  Foto: Camilla Hjelmeseth

– Mitt fokus i dag er at alle medlemmer av samfunnet kan bidra ved å forstå og ikke være likegyldig til rusproblematikken. Vi må jobbe mot utenforskap, sier han til Sunnmørsposten etter talen.

Har du tips eller innspill?

Sunnmørsposten er interessert i å komme i kontakt med personer som har direkte eller indirekte erfaringer med rusomsorgen og hjelpeapparatet. Ta kontakt for en uforpliktende samtale med Camilla Hjelmeseth (camilla.hjelmeseth@smp.no/ 948 52 973) eller Sofie Svanes Flem (sofie.svanes.flem@smp.no/ 979 75 619).