Helsekostråd til statsministeren

Foreldrene må ta ansvaret for å sørge for ordentlig og nok skolemat. Så får stortingspolitikerne heller sørge for gode mattelærere.  

Ga statsministeren kostholdsråd: Mandag fikk 10. klassingene Thea Kristine Dahl Jerstad (f.v.), Mari Kristin Helgheim og Julie Steffensen Drønnesund fra Ålesund møte sErna Solberg, i forbindelse med prosjektet Sunn ungdomsmat. Her får statsministeren overrakt Ungdommens kostholdsråd.   Foto: Gry Sether

Nyheter

Dette var noe av det Erna Solberg svarte da hun mandag denne uka hadde besøk av tre 10.-klassinger fra Ålesund. Spørsmålet var hva politikerne kan gjøre for at det skal bli lettere for ungdom å spise sunt.

– Hun slo et slag for matpakka, og sa at det var mannen hennes, Sindre, som pleier å smøre den. Hun fortalte også at hennes barn er oppvokst med grovt brød og havregrøt til lunsj.

– Vi fikk også spørsmål fra henne, om hva vi spiser til lunsj, om vi har kantine på skolen, hva kostholdet er blant folk på vår alder, hvordan vi unge kan forbedre kostholdet vårt, sånne ting, forteller 10.-klassingene fra Møre barne- og ungdomsskule, Thea Kristine Dahl Jerstad, Julie Steffensen Drønnesund og Mari Kristin Helgheim.

Og legger til at de møtte en veldig koselig statsminister under det halvtime lange besøket på kontoret hennes.

Vant konkurranse

Bakgrunnen for besøket var konkurransen Sunn ungdomsmat, utlyst av Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd. Her skulle ungdommene bli kjent med Helsedirektoratets 12 kostholdsråd.

– Gjennom faget mat og helse fikk vi i oppdrag å sette sammen en lunsj som passet til ett av kostholdsrådene, pluss å skrive om kostholdsrådet slik at det ble mer forståelig for ungdom, forteller de tre 10.-klassingene, som hadde gruppenavnet De varierte musketerer.

De valgte kostholdsråd nummer en, som er å spise variert, og lagde en lunsj med grov tortillalefse med laks, og en sunn og innholdsrik smoothie. Og skrev om rådet til «Den som spiser variert, blir premiert, med en sunn kropp, som funker topp».

Blant flere tusen bidrag sendt inn fra 449 skoler i hele landet vant de tre jentene fra Møre en drømmedag med de populære youtuberene Herman Dahl og Agnete Husebye, som i vår kom til Ålesund og arrangerte kokkekamp på skolekjøkkenet, for hele klassen.

Besøk hos Guri: Julie (f.v.), Mari og Thea fikk også møte undervisningsminister Guri Melbye under mandagens besøk i Oslo.  Foto: Gry Sether

Bytte til sunne ingredienser

Så ble det nok en drømmedag, da jentene sammen med mat- og helselærer Gry Sether ble invitert til Statsministerens kontor for å overrekke Ungdommens kostholdsråd, sluttrapporten fra det treårige prosjektet Sunn ungdomsmat.

Og ikke bare fikk de besøke Erna, etterpå fulgte et 20 minutters møte med undervisningsminister Guri Melbye. Avslappet og hyggelig det også, og ikke så mange formaliteter rundt møtet, forteller jentene.

De har gode kostholdsråd for ungdom å komme med.

– Å spise sunt kan være både mer tidkrevende og dyrere enn usunn mat. Men det handler mye om å bytte ut matvarer og ingredienser. Spise grovt brød i stedet for fint, lage grove pannekaker, spise frukt og grønt, sier Thea.

– I disse koronatider er fisk enda viktigere å spise enn før, fordi vi trenger D-vitaminene. Fisk som pålegg er veldig bra. Og så er det viktig å spise nok mat når man kutter ut mat med mye fett og sukker, minner Julie om.

– 30 minutters daglig aktivitet er et annet godt råd, gå til skolen, gå trappa i stedet for å ta heisen. Og så er det viktig å være gode forbilder for hverandre, sier Mari.

Balansegang

Å oppfordre ungdom som ofte har i overkant mye fokus på kropp, til å jobbe med riktig kosthold, kan være en krevende balansegang, medgir de tre.

– Da er det viktig å ikke kommentere vekt, det kan føre til usunne vaner. Heller kjøpe mer frukt og grønt å sende med i matpakka. Og det er bedre å erstatte usunne med sunne ingredienser, enn å forby usunn mat. Det er helt greit å skeie ut av og til.

– Foreldre bør ikke slanke barna sine og sende dem på treningssenter. Finn heller på fysiske aktiviteter som er gøy, sammen, oppfordrer Mari.