Sånn blir vaksineringen mot korona i Ålesund

På kort varsel må kommunen være klar til å sette mange vaksiner mot korona. Nå jobber kommuneoverlegen for å være klar.

Kommuneoverlege i Ålesund: Olav Mestad vet ikke nøyaktig dato eller antall doser som kommer i første forsendelse.   Foto: Staale Wattø

Nyheter

Den første forsendelsen på 9.750 vaksiner som kommer til Norge blir distribuert i Oslo og Østfold. Dersom alt går etter planen kommer disse til Norge den 27. desember, etter å ha blitt sendt på julaften. Dette skjer kun hvis Pfizer-vaksinen godkjennes i EU den 21. desember.

Kommuneoverlege i Ålesund, Olav Mestad, sier at de første dosene kommer til Ålesund en gang på nyåret. Noen nøyaktig dato har han ikke.

Viktig logistikk

– Dosene kommer til et sentralt fryselager i nærheten på kort varsel. Da må vi være klare til å få dem ut til personene som skal ha, sier han.

Når vaksinene tas ut av fryst tilstand, må de settes innen fem dager har gått. Alle som vaksineres skal ha to doser, med tre ukers mellomrom. Kommunen må altså ha en plan for begge dosene før de setter i gang. Mestad vet heller ikke hvor mange doser som kommer.

– Vanligvis bestiller vi så mange vi vil ha, men nå får vi bare beskjed om hva vi blir tildelt. Vi regner med det blir tildelt i forhold til folketall, sier han.

Etterhvert som flere vaksiner godkjennes, kan antallet doser som kommer til Ålesund øke.

Sjukehjemmene først

Kommuneoverlegen forteller at Ålesund vil prioritere slik de nasjonale føringene fra sentrale myndigheter tilsier. Det vil si at beboere på sjukehjem, omsorgsboliger og andre institusjoner står først i køa.

– De første dosene sendes ut til sjukehjemmene. Der finnes helsepersonell som kan sette dosene på beboerne, forteller Mestad.

Neste gruppe ut er personer over 85 år, og deretter aldersgruppen 75 til 84 år. Disse får vaksinen enten hos fastlegen eller av hjemmesjukepleien.

– Først når vi får mange doser, og kommer lenger ned i aldersgruppene, vil det bli etablert vaksinestasjoner. Disse blir plassert rundt omkring i kommunen, sier kommuneoverlegen.

Fokus på sårbare grupper

Ifølge resultatene og informasjonen om vaksinen vil dosene beskytte personen mot å bli sjuk cirka én uke etter at andre dose er satt. Da skal det også være mindre sannsynlig at personen som er vaksinert kan bære smitten videre til andre.

– Vi må vaksinere mange før vi kan forvente at viruset sprer seg i mindre grad. Fokus nå er på å beskytte de sårbare gruppene, understreker Mestad.