Publiseres som nye episoder av Sunnmørsfolk:

20 øyeblikk fra 2020 åpnes opp for alle

De 20 historiene fra annerledesåret, som ble publisert i podkastformat for abonnenter, åpnes nå opp for alle.

20 øyeblikk fra 2020 åpnes nå opp for alle, og publiseres som 20 nye episoder i podkasten Sunnmørsfolk. 

Nyheter

2020 vil i historiebøkene stå som det året da koronapandemien bestemte hvordan mennesker måtte leve.

Hverdagslivet handlet om hjemmekontor, hjemmeskole, permitteringer og sosial distanse. Munnbind, hånddesinfeksjon, smittevernutstyr og mangelen på dette. Store oppslag om smittetilfeller og dødsfall. Karantene, isolasjon, ensomhet, felles samhold fra avstand.

Koronaen har påvirket på flere måter, men mange har også et spesielt øyeblikk som har preget dem gjennom året som har gått.

Unike historier

I «20 øyeblikk fra 2020» møter vi 20 mennesker som forteller om sine opplevelser gjennom lydklipp.

Blant dem er den erfarne redningsmannen Odd Staurset fra Ørsta, som forteller om en helt spesiell fjelltur. Ikke langt fra toppen fant han en sko med rosa såle, og en sokk med bein i. Funnene var med på å løse en ett og et halvt år gammel forsvinningssak.

Pål Eikrem døde 22. mai etter flere års kamp mot muskelsvinnsjukdommen ALS. Dagen før fikk Finn Sjøholt en melding fra kona til Pål, om at Finn og sønnen hans var ønsket på Ålesund sjukehus. Pål ville ta et siste farvel.

AaFK-spilleren Peter Orry Larsen opplevde i august å bli hentet av banen av ambulansepersonell, like etter at han hadde skåret et mål. Han forteller om det han husker fra da han smalt i bakken og våknet opp til et ansikt dekket av blod.

Kavalkade i nytt format

Liv-Jorunn Håker, digital utviklingssjef i Sunnmørsposten, forteller at mange journalister, fotografer og flere i avisa har jobbet sammen om prosjektet.

Gladnyhet: Liv-Jorunn Håker, digital utviklingssjef i Sunnmørsposten, forteller at «20 øyeblikk fra 2020» nå åpnes opp for alle.  Foto: Staale Wattø

– Innholdet i 20 øyeblikk fra 2020 har blitt tatt veldig godt tatt imot, og har blitt lest over 35.000 ganger. Podkast er noe vi har drevet med en stund, gjennom Sunnmørsfolk og Sunnmørsball, og formatet gir en mer intim og direkte måte å oppleve historiene på for lytteren.

Sunnmørsposten har hatt som tradisjon å lage årskavalkader, men aldri før har det blitt laget i et podkastformat. På spørsmål om hvorfor valget landet på lydformatet denne gangen, svarer Håker at man på tilpasse seg lesernes medievaner.

– Vi ser at leserne flytter seg stadig, at medievanene endrer seg. Fra papir til nett, til video og til lyd. Podkastformatet bare vokser og vokser, og vi ønsker å være relevante og til stede der leserne våre er. Derfor har vi i 2020 satset på podkast og hatt suksess med både Sunnmørsball, som vi har holdt på med siden 2018, og nå med Sunnmørsfolk.

– Vi ville også komme bak nyhetsbildet, bak hendelsene og snakke om opplevelsen de hadde, og da er lydform perfekt.

Her kan du lytte til alle episodene. De, og de andre podkastene våre, er også tilgjengelig i Spotify, Apple Podkast og alle andre steder du liker å lytte til podkast.