Dette sier de om familiebesøk i påsken

En ukes tid før påsken stenger Ålesund, Sula og Giske kommune ned for å slå ned smitteutbruddet. Hva skal studentene som vil hjem til påske gjøre nå?

Koronasituasjonen i Ålesund kommune Kommuneoverlege Olav Mestad  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Det er en lang rekke tiltak som innføres i kommunene nå, det er praktisk talt en ny nedstenging omtrent på nivå med den som kom 12. mars i 2020. Noen få er derimot skjermet - blant annet studenter.

Nasjonalt er unødvendige reiser frarådet. Man kan reise på hyttetur, men man bør for eksempel kun reise sammen med de man bor sammen med. Blant det som er regnet som nødvendige reiser er arbeidsreiser og reiser i forbindelse med død eller alvorlig sykdom.

– Studenter og andre som er i en vanskelig situasjon, og som kanskje bor alene og har behov for å komme hjem, kan reise hjem, sier Olav Mestad til Sunnmørsposten.

Han understreker at de som kommer reisende eller reiser ut fra Ålesund bør forholde seg til tiltakene og reglene som gjelder, og unngå sosial kontakt.

– Man bør ha minst mulig kontakt, og ha lav terskel for testing. Det gjelder forsåvidt alle, sier Mestad.

Les mer om tiltakene og utbruddet her:


Ålesund kommune informerer om smittesituasjonen

Ålesund kommune holder pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 14. Ålesund kommune skulle sende den direkte, men har tekniske problemer. Smp.no vil informere om tiltakene som blir annonsert.


– Ikke forvent å gå på byen

Ordfører Eva Vinje Aurdal er enig.

– Vi må balansere flere hensyn. Det er bekymring for studenter som har bodd på hybel og ikke har hatt tilgang til studiestedet sitt. De sitter dag og natt isolert på hybelen. Derfor er det åpnet for at de kan komme hjem til påske og være sammen med sin nærmeste familie, sier hun.

Ålesund ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) stenger ned kommunen.   Foto: Heiko Junge

Men også hun legger til at de ikke kan forvente den typiske påskeferien hvor man drar på byen og møter gamle venner.

– De kan ikke forvente å kunne gå på byen og besøke gamle kamerater. Reglene gjelder også for dem. Jeg håper studentene er med og tar ansvar, når vi nå tar hensyn til dem i denne vanskelige situasjonen, sier hun.

De nasjonale rådene som gjelder er at man ikke skal ha besøk av mer enn fem personer, og da helst skal ha det utendørs. I tillegg skal man unngå å ha mer enn ti nærkontakter i uka utover husstandsmedlemmer og nødvendige nærkontakter på jobb og skole.


Fem på gata:

Dette mener folk om de nye tiltakene: – Det er kjipt at treningssentrene stenger

Tiltakene Ålesund kommune la frem på pressekonferansen klokka 14 søndag har vekt litt reaksjoner, men mange har også vært forberedt på at dette kom til å skje. De fleste mener Ålesund har sluppet unna de verste tiltakene før nå.