Alle evakuert fra lasteskip i havet vest av Ålesund

Lasteskipet «Eemslift Hendrika» sendte mandag ut nødsignal etter at lasten forskjøv seg. Mannskapet på 12 ble henta ut av helikopter.

Det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» fikk problemer vest av Ålesund søndag. Video filmet fra redningshelikopter med base i Florø.

Nyheter

Hovedredningssentralen skriver i ei twittermelding at fartøyet ble forlatt klokka 20.14. De fire resterende mannskapet ble da evakuert av redningshelikopter. En av dem er rapportert skadd og tas med til sjukehus.

Resten av mannskapet på totalt 12 personer ble flydd til Ålesund.

Kystverket og rederi jobber med videre plan for håndtering av fartøyet.

Lasteskipet som sendte ut nødsignal i Norskehavet mandag driver tomt og forlatt ut i sjøen. Det er fare for at skipet kantrer, og drivstoff kan lekke ut.

Vaktoperatør Kjetil Hagen forklarer til NTB at skipet nå driver tomt og forlatt ut i havet, men at det er fare for at det vil kantre, noe som kan føre til en drivstofflekkasje.

– Per nå er redningsdelen av aksjonen avsluttet. Nå er det rederiet som har ansvaret for å se om de kan berge skip og last. Kystverket vil også følge opp om det er fare for lekkasjer, sier Hagen.

– Når kapteinen valgte å forlate skipet, var det fordi de var redde for at fartøyet kunne kantre. Så det er en overhengende fare for at det vil skje, sier Hagen.

Nederlandsk: Det nederlandske lasteskipet ««Eemslift Hendrika»» fikk problemer vest av Ålesund søndag og sendte ut nødsignal etter at lasten forskjøv seg.  Foto: Redningshelikopteret fra Florø

På autopilot

Kystverket og rederiet må finne ut av er om det er fare for at det vil støte sammen med en oljeplattform eller lignende.

– Det er det som undersøkes nå. Hvor mye drivstoff det er om bord, har vi ikke opplysninger om. Det går på autopilot, men hvis det skulle dreie i vinden vil det få en annen kurs, sier Hagen.

I 23-tida mista fartøyet framdriften. Her kan du lese mer om hvordan det går med havaristen.

Nordover: Ifølge nettstedet Marine Traffic går «Eemslift Hendrika» nordover med en fart på omtrent fire knop.  Foto: Marine Traffic

Utfordrende redningsarbeid

Andersen opplyste til Sunnmørsposten at det var 15 meter høye bølger og røffe værforhold i området:

– Og det er utfordrende for ressursene på stedet.

Han opplyste også at det var en vannlekkasje i lasterommet på skipet, men han ville mandag ikke spekulere i hvor vannet kom fra.

Det har vært tre helikopter i arbeid i løpet av dagen. Et redningshelikopter tilhørende Equinor og som er stasjonert på Statfjord har mandag kveld avløst redningshelikopteret fra Florø.

Skipet var rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund da det fikk problemer, og det hadde en slagside på cirka 30 grader.

Det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» hadde 12 personer om bord, og tre helikoptre og to andre fartøy dro til området etter at nødmeldinga kom.


Tatt hånd om på Vigra

Giske kommune meldte i 15.30-tida at åtte personer i mannskapet ble fløyet til Vigra, hvor de ble tatt hånd om av kriseteamet.

– Etter landing på Vigra ble de åtte koronatestet og tatt med videre til Ålesund Airport hotell på Valderøya. Der ble de mottatt av helseteam fra Giske, skriver kommunen.


Næringsdrivende i Giske har stilt opp med klær, sko og toalettsaker til mannskapet, siden alle måtte forlate skipet uten å kunne ta med seg noe.

Alle var i god fysisk form.

Det 111 meter lange lasteskipet var på veg til Kolvereid i Trøndelag da det fikk problemer i havet vest for Ålesund.


Frakt har forskjøvet seg

Skipet har blant annet med seg et nytt 24 meter langt serviceskip på vei til AQS AS i Kolvereid i Trøndelag, skriver VG. Skipet har en verdi på 66 millioner kroner.

Lasten skal være intakt.

Teknisk sjef Kristian Hjertvik i selskapet har vært i kontakt med selskapet de kjøpt båten gjennom, Moen Marin.

– Det som har skjedd er at thrustere, som har blitt fraktet under dekk, har løsnet og forskjøvet seg slik at skipet har fått slagside og tatt inn vann, sier han til VG.

Han sa videre at den informasjonen han sitter på er at dekklasten er uskadd og intakt.