Arena Sunnmøre - direktesending torsdag klokka 10:

Flere eldre og færre unge er framtida også på Sunnmøre

Befolkningsutviklingen går sin gang, pandemi eller ikke, og det gjelder for kommunene å henge med på endringene. Dette er tema for «Arena Sunnmøre» som sendes direkte fra Framtidslaben på NMK.

The North West

Nyheter

Arena Sunnmøre er en møteplass for medlemskommunene i Sunnmøre Regionråd. I år er samfunnsplanlegging og muligheter for unge viktige stikkord, med foredrag av blant annet Victor D. Norman. Han har ledet Distriktsdemografiutvalget som før jul leverte sine konklusjoner til distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Det blir flere eldre og færre yngre i distriktene framover, slår demografiutvalget fast. Det gir et stabilt folketall, men færre yrkesaktive per innbygger. Å skape gode lokalsamfunn og legge til rette for at flere unge flytter til distriktene, pekes på som viktige mål framover.

Varaordfører: Vebjørn Krogsæter.  Foto: Staale Wattø

Styreleder i Sunnmøre regionråd, Vebjørn Krogsæter, håper på en god debatt.

– Det er veldig viktig at politikere, folk fra næringslivet og alle andre samfunnsaktører har det samme kunnskapsgrunnlaget når vi skal diskutere hvordan Sunnmøre skal se ut i framtida. Vi må alle ta innover oss de store endringene som skjer i samfunnet. For de vil nemlig ha innvirkning både på tilgang på arbeidskraft og bosetting. Et utrolig viktig tema for oss alle, vi håper på en brei og god debatt, sa Krogsæter like før det hele startet torsdag.

Sendes direkte: Arena Sunnmøre er et samarbeidsarrangement som Sunnmøre Regionråd og The North West står bak. Her daglig leder i sistnevnte; Gjermund Kvernmo Langset. Arkivfoto.  Foto: Staale Wattø

Merete Mikkelsen fra Vest-Norges kontor i Brussel skal i sitt foredrag på Arena Sunnmøre bidra med et europeisk perspektiv på de samme distriktsutfordringene.

Årets arrangement blir digitalt, og åpnes samtidig for publikum som kan følge med direkte på foredrag og panelsamtaler, på Sunnmørspostens nettsider, smp.no. Sendingen starter klokka 10, torsdag 15. april.

– Sendingen er åpen for publikum, fordi tematikken angår oss alle, og gjelder ikke bare for ledelse og administrasjon i de ulike kommunene. Utfordringene er store for distriktskommunene framover, og hvordan utfordringene blir møtt vil ha mye å si for hvordan det blir å leve på Sunnmøre framover. Bedriftene trenger ansatte, og folk må ha tjenester som skole og barnehager, påpeker Gjermund Kvernmo Langset, daglig leder av The North West.

Arrangementet er et samarbeid mellom Sunnmøre Regionråd og The North West.

Store spørsmål

To panelsamtaler etterfølger foredragene, og begge sendes direkte fra Framtidslaben på NMK – Norsk maritimt kompetansesenter ved Campus Ålesund.

Den første samtalen om samfunnsplanlegging og politikk stiller spørsmålet «Hvordan kan kommunene tilrettelegge for vekst i distriktene?». Her deltar disse ordførerne:

  • Eva Aurdal, Ålesund kommune
  • Lena Landsverk Sande, Vanylven kommune
  • Jan Ove Tryggestad, Stranda kommune
  • Knut Erik Engh, Ulstein kommune

I samtale nummer to handler det om muligheter for unge til å etablere seg i distriktene. Her deltar:

  • Josefine Rødal Tomren, Vestnes Næringsforum
  • Espen Remme, NHO
  • Kirsti Slotsvik, Sørsida Utvikling
  • Rune Sjurgård, Volda kommune

Det er usikkert om også Åslaug Krogsæter fra demografiutvalget stiller.

Moderator for begge panelsamtalene er Jan Erik Røsvik, samfunnsredaktør i Sunnmørsposten.

Finne løsninger

Den åpne delen av programmet strømmes på smp.no i sin helhet, fra klokka 10 til 12. Etterpå vil representanter for kommunene diskutere temaene videre i mindre gruppemøter.

Medlemskommunene i Sunnmøre Regionråd er Giske, Fjord, Hareid, Herøy, Sande, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Vanylven, Vestnes, Volda, Ørsta og Ålesund.


Ny daglig leder i The North West

Gjermund Kvernmo Langset er ansatt som ny daglig leder i The North West.
Møt Gjermund Kvernmo Langset i Sunnmørsfolk:

– Jeg ble møtt med knising, latter og rare blikk

Da Gjermund Kvernmo Langset var studentleder ved NTNU gjorde han et noe spesielt kjolestund på åpningsdagen. – Jeg hadde aldri trodd det skulle få så stor innvirkning på andre folk sine liv, forteller han. Hør hvorfor i ukas episode.