Bilder fra leserne:

Styrtregn og torden: Slik var uværet

Det ble sendt ut farevarsel for lyn, torden og styrtregn i Møre og Romsdal søndag kveld.
Nyheter

Det ble sendt ut farevarsel på gult nivå (moderat fare) for både styrtregn og mye lyn og torden for Vestland fylke, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag fra søndag ettermiddag og kveld.

- Søndag ettermiddag og kveld er det fare for mye lyn og torden i forbindelse med regnbyger. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet. Noen steder vil ikke få tordenvær, melder yr.no i farevarselet.

Fra 16-17-tida hørtes tordenværet godt i Ålesund og omegn. Værvarslingstjenester for lyn som lyn.met.no og windy.com viser at uværet er i ferd med å bevege seg nordover langs kysten.

Klokka 18.30 ser tordenværet ut til å ha roet seg på Sunnmøre.

Meldinger fra lesere rundt om på Sunnmøre viser at det har vært store lokale variasjoner. Noen steder har man knapt merket noe til uværet.

Video: Stig Konrad Berge.

Har du bilde, video eller observasjoner av uværet der du er? Send til internett@smp.no eller på SMS til 95400400.

Oversikt over lynnedslag de siste seks timer, fram til klokka 18.50 søndag kveld.   Foto: Lyn.met.no
Kreditering: Windy


Ba folk komme seg ned fra fjellet

Politiet i Møre og Romsdal ba alle som er på fjelltur i fylket om å komme seg ned og i trygghet, ifølge en Twittermelding søndag 17.35.

- Flere meldinger om nødstilte folk på fjellet. Kraftig tordenvær og regn kommer, skrev politiet søndag kveld.

- Det er veldig viktig at folk trekker ned fra fjellet og ikke er på fjelltopper nå. Uværet beveger seg nordover, sa operasjonsleder Borge Amdam i politiet i Møre og Romsdal til Sunnmørsposten søndag.

Det ble satt i gang flere redningsaksjoner, blant annet trengte turgåere på Sukkertoppen i Ålesund og i Volda hjelp.

Branntilløp i hytte

Brannvesenet måtte søndag kveld rykke ut etter melding om branntilløp på ei hytte på Larsnes - som følge av lynnedslag. Det forteller vaktleder Kjetil Iversen ved 110-sentralen.

- Det gikk relativt bra etter forholda, men det ble elektriske skader. Det var branntilløp i en sofa som naboer fikk slukket før brannvesenet var framme, sier Iversen.

- Vi har hatt en rekke feilalarmer på grunn av lynnedslag. Akkurat nå er det brann i terrenget på Nordmøre - i Aure, sier han.

På Sunnmøre ser en ut til å ha unngått de store hendelsene. Klokka 18.30 ser uværet og tordenværet ut til å roe seg betydelig, sier Iversen.

Strømstans

Søndag klokka 17.06 fikk Mørenett melding om strømstans på Hareid. 1.492 kunder var berørte.

183 kunder ble også berørte av en strømstans etter en feil i Dalen på Vartdal klokka 17.49.

Det har også kommet tips til Sunnmørsposten om strømstans lokalt i Ålesund søndag kveld.

Følg med og vurder tiltak

Meteorologene anbefaler folk å holde seg oppdatert på utviklingen av været og værvarselet, og vurdere behov for lokale tiltak som å koble fra elektriske apparater , tilpasse fart etter kjøreforhold og søke ly - men unngå sletter og store trær. Det anbefales heller ikke å svømme eller bade dersom torden og lyn-varselet slår til.

Tordenværet kan også føre med seg lokalt kraftige vindkast og lokalt kraftige regnbyger.

- Fare for skade på objekt(er) som følge av lynnedslag. Strømforsyningen og tv/internett kan bli påvirket. Hagl kan forekomme og kan f.eks. gi forbigående glatte veier. Større hagl kan føre til skade, f.eks. på bil eller avling. Lynnedslag kan føre til brann i bygninger og skog/vegetasjon, står det i farevarselet.

Leservideo av lynet som slår ned søndag kveld.

Styrtregn


Sol, sommar og varme – men så snur det

Sommarvêret vil halde fram ei lita stund til, men i morgon kjem farevarselet.


Styrtregnet kan føre til fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer og jord og flomskred der regnbygene treffer.

Samtidig har verken yr.no eller storm.no meldt om noe særlig lokalt regn i sitt varsel lokalt for Ålesund søndag kveld - men det kan altså bli store lokale variasjoner.

Regnvarsel fra yr.no sin karttjeneste for søndag kveld.