To omkom og en tredje er hardt skadet etter lynnedslag på fjellet

To kvinner er omkommet og en tredje kvinne er hardt skadet og fraktet til Ålesund sjukehus etter et lynnedslag på Melshornet på Hareid.

To omkom og en person er hardt skadet etter at lynet slo ned på Melshornet i Hareid kommune. Her ser man redningshelikopteret på Melshornet søndag kveld.   Foto: Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll, Vikebladet Vestposten

Nyheter

Pårørende er orientert og blir ivaretatt, melder politiet i Møre og Romsdal klokka 18.56.

– Like etter klokka 17 fikk vi melding fra Melshornet om et turfølge på tre personer. De var hardt skadet. Hun som meldte fra fryktet at de som gikk sammen med henne var omkommet. Det viste seg at de var det, sier Borge Amdam, operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt.

Oppdatering: Mandag har politiet frigitt navn og alder på de omkomne. Det var søstrene Benedicte og Victoria Myrset på 18 og 12 år fra Oslo som omkom etter å ha blitt truffet av lynnedslaget. Navnene er frigitt i samråd med de pårørende. Det var tre søstre i turfølget. Den tredje ble hardt skadet. Hun er mandag overført til Haukeland universitettssjukehus i Bergen.

Voldsomt tordenvær

Amdam møtte pressen utenfor Ålesund politistasjon søndag kveld etter den tragiske hendelsen.

Uvanlig: – Dette kom med en styrke som jeg tror overraska de fleste som bor her i Møre og Romsdal, sier operasjonsleder Borge Amdam om tordenværet.  Foto: Morten Hjertø

Han forteller at det ble satt i gang en redningsaksjon der frivillige, luftambulanse og redningshelikopter bidro.

Det var luftambulansen som først kom seg til stedet under krevende forhold søndag.

– Mellom bygene kom luftambulansen seg opp og hentet da ut en skadet kvinne, samt en av de avdøde, sier Amdam.

Like etter fikk redningshelikopteret hentet ut den siste personen. Alle tre er fraktet til Ålesund sjukehus.

Helse Møre og Romsdal opplyste søndag kveld at kvinna som overlevde har moderate skader og at tilstanden er stabil.

Bilde av Melshornet ca 16:40 søndag, tatt fra Holstad på Hareid.   Foto: Piotr Krezel

Ifølge Amdam var redningshelikopteret på stedet en liten stund etter at meldinga kom.

– De måtte ta noen sikkerhetsvurderinger undervegs. Det var et voldsomt tordenvær, sier han om aksjonen.

Operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt.

Ikke fra Hareid

De tre i turfølget er kvinner, men ikke fra Hareid. Mer enn dette vil ikke politiet si noe om nå, av hensyn til pårørende. Amdam vil heller ikke uttale seg om alder eller relasjon mellom de involverte, annet enn at de var et turfølge.

– Hvordan og hvor dette nøyaktig skjedde kommer politiet tilbake til. Per nå er det vi vet at de var så å si på toppen da dette skjedde, sier Amdam.

Lokalt politi følger opp det som har skjedd på stedet. På sjukehuset blir de pårørende ivaretatt av Hareid kommunes kriseteam. Prest og politi er også til stede, opplyser Amdam.

Politiet kommer ikke til å gå ut med mer informasjon om de involverte søndag kveld, opplyser han.

Video av Melshornet på Hareid, tatt klokka 16:41 søndag 04. juli. Video: Piotr Krezel

– Dramatiske værforhold

Søndag var det lenge strålende sol og rolige værforhold, før været brått slo om og det kom torden, lyn og kraftige regnbyger.

– Det var ganske dramatiske værforhold søndag kveld. Vi hadde mange redningsaksjoner rundt omkring på Søre Sunnmøre og i Ålesund. Det er uvanlig at det er så intenst torden- og lynvær her på Sunnmøre. Vi er ikke vant til å håndtere så intense forhold som dette, sier operasjonslederen.

Kraftig uvær: Bilde tatt på Hareid klokka 17.00 søndag kveld inn mot Hjørungavåg. Til høyre ser man foten av Melshornet.   Foto: Else-Marie Løvik

Politiet gikk søndag ut med en advarsel mot å oppholde seg på fjellet under uværet.

– Vi gikk ut med denne advarselen etter at denne hendelsen skjedde, sier Amdam. Søndag kveld har uværet stilnet og politiet har også avsluttet en redningsaksjon på Sukkertoppen i Ålesund. Der er alle hentet ned fra fjellet.

– Dette kom med en styrke som jeg tror overraska de fleste som bor her i Møre og Romsdal, sier Amdam om væromslaget.

Ordfører: Dypt tragisk

Ordfører: Bernt Brandal er ordfører i Hareid.   Foto: Linda Eikrem, Vikebladet Vestposten

Kriseteamet i Hareid kommune er etablert, sier ordfører Bernt Brandal søndag klokka 19.15.

– Dette er en dypt tragisk situasjon. Kriseteamet er etablert og vi sitter i møte nå og planlegger hvordan vi skal følge dette opp på best mulig måte, sier ordføreren.

Hareid kommune har lagt ut en pressemelding om hendelsen på sin hjemmeside.

- Dette er en dypt tragisk hendelse. Jeg har stor medfølelse med de pårørende, sier ordføreren.

- Været har vært voldsomt i dag, og det har skifta voldsomt raskt. Ingen kunne forutse at det kunne gå slik, sier Brandal.

Farevarsel

Politiet gikk tidligere søndag ut med en advarsel der de ba alle turgåere om å komme seg ned fra fjellet og i trygghet. Det ble da varslet om flere pågående redningsaksjoner og nødmeldinger.

– Alle som er på fjelltur i fylket, bes komme seg ned og i trygghet. Flere meldinger om nødstilte folk på fjellet. Kraftig tordenvær og regn kommer, skrev politiet på Twitter klokken 17.30.

Meteorologisk institutt sendte ut gult farevarsel om mye lyn og torden i forbindelse med regnbyger i Vestland, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag søndag ettermiddag og kveld.

– Det vil være store lokale forskjeller i intensitet. Noen steder vil ikke få tordenvær, skriver meteorologene i varselet.

I timen mellom klokken 14 og 15 søndag ettermiddag slo lynet ned over 3.000 ganger i Sør-Norge, melder NRK. På seks timer ble det registrert over 13.000, viser Meteorologisk institutts lynradar.

Moderat fjelltur

Melshornet har en høyde over havet på 668 meter og beskrives som en moderat vanskelig fjelltur med panoramautsikt.

Mot vest ses Ulstein og øyene i Herøy, i nord Breisundet og Nordøyane, mens Storfjorden mot Ørskog i øst og Vartdalsfjella og Sunnmørsalpene mot sør.