Ålesund kommune gjeninnfører meteren

Innbyggerne i Ålesund må belage seg på en ny periode med avstand og munnbind.

Kommuneoverlege i Ålesund: Eirin Steinsvik ber innbyggerne holde avstand til hverandre.  Foto: Privat

Nyheter

Ålesund skriver i en pressemelding at de gjeninnfører rådet om å holde én meter avstand til andre av hensyn til smittevern.

– Smittetrykket er økende og alle må gjøre en ekstra innsats, følg smittevernråda og hold én meter avstand til andre der det er mulig, sier kommuneoverlege Eirin Steinsvik.

Ber innbyggerne vurdere munnbind

I pressemeldingen står det også at en burde vurdere å bruke munnbind i situasjoner hvor en ikke kan holde én meter avstand. Kommunen nevner butikker og kollektivtrafikk som eksempler.

Det blir imidlertid ikke innført krav om å redusere antall gjester på utesteder og restauranter.

– Hver eneste besøkende må selv ta ansvar om å holde avstand til andre. Vi oppfordrer bransjen til å legge til rette for økt avstand, skriver kommunen.

Kommunen ber også innbyggerne holde avstand til kolleger, og om å tenke over hvor mange arrangementer en deltar på med tanke på antall nærkontakter.

– Både barn og voksne skal i størst mulig grad få leve som normalt. Friske barn kan møte på sine fritidsaktiviteter og planlagte arrangementer, også der det samles barn fra flere skolekretser, står det i pressemeldingen.

Alle skoler skal ha grønt nivå, men kommuneoverlegen og kriseledelsen vil fortløpende vurdere gult nivå. Barn under 12 år skal ikke bruke munnbind.

Vil vurdere strengere tiltak

Kommunen har utfordringer med smittesporinga.

– Vi har vanskeligheter med å nå alle smitta på telefon. Det kan være lang ventetid både ved luftveisklinikken og legevakta på grunn av stor pågang. Vær tålmodige. Det kan også være lurt å tenke på om legebesøket kan vente til fastlegekontoret åpner dagen etter, fortsetter kommuneoverlegen.

Dersom smitten ikke går ned etter dette rådet, vil kriseledelsen i kommunen vurdere strengere lokale tiltak.

– Vi vil ikke ha for inngripende tiltak i folk sin hverdag, og vi kommer derfor med kun et råd i denne omgangen. Men skjer det ikke bedring vil vi vurdere strengere tiltak, sier kommunedirektør Steven Hasseldal.

Barn og vaksinerte voksne smittet

Tirsdag fikk kommunen bekreftet 34 nye smittetilfeller. De siste dagene har de også fått flere positive tilfeller, og dette bekymrer kommunen.

De kommer med følgende råd:

– Vi lever i et åpna samfunn, og det er en lettelse å endelig få treffes på arbeidsplasser, kultur- og idrettsarrangement, utesteder og andre samlingspunkt. Dette skal vi fortsette å gjøre, og det gjør oss godt. Men nå står vi i nok en gang i en kraftig økning av koronasmitte, og flere av oss hoster og harker oss inn i førjulstida med forkjølelse, står det i pressemeldingen.

Videre skriver kommunen at situasjonen er annerledes nå, fordi mange er vaksinert og dermed beskyttet mot alvorlig sykdom.

– Heldigvis er det få barn og fullvaksinerte voksne som blir særlig syke av korona, og det er disse gruppene som utgjør størsteparten av dem som nå er smitta, står det.

Rådet om å holde avstand kommer i tillegg til rådene om å holde seg hjemme om du er sjuk og å ta test.

– Hold hendene rene og vaksiner deg, sier kommuneoverlegen.