To flyktninger fikk rasert bilene

To parkerte biler ble kraftig ramponert på Aspøya. Begge bileierne er flyktninger fra Burma/Myanmar.

Bileier Lwin Lwin Htun kjøpte seg en nyere bil for bare to måneder siden. Flyktningen fra Burma har bodd ti år i Ålesund.  Foto: Nikolas Birkevold Farstad

Fyllebråk Victor Lin (til v.) og onkelen, Oscar Myat Thu Ohnn, som har fått konas bil ramponert for minst 50.000 kroner. De mener hærverket må være begått i fylla.   Foto: Helge Gloppen

Ålesund og omland

Skadene beløper seg til over 50.000 kroner per bil. Front- og bakrutene er smadret, vindusviskerne knørva og knekt av, og sidespeilene vridd løs så de henger og dingler. Lakkskadene er store og i baksetet på den ene bilen lå en stein.

Hærverket skjedde natt til forrige søndag. Skadene er nokså like på begge bilene og eierne bor i det samme området i Steinvågen.

Ingen andre biler ble skadet. De mener derfor det må være en sammenheng.

180 burmesiske flyktninger

- Motsetninger i det burmesiske miljøet, sier den ene bileieren, Lwin Lwin Htun, som har oppgitt til politiet hvem han tror synderen er.

Htun får delvis støtte fra Victor Lin og hans onkel, Oscar Myat Thu Ohnn, som er gift med den andre bileieren, Nang Kyan Hom Ohnn.

- Det kan ha vært noen småting som vi hadde glemt for mange år siden. Jeg tror heller det er snakk om en person som kan bli litt aggressiv i kombinasjon med alkohol, sier Lin, som forteller at det bor 180 burmesere i Ålesund.

- I Norge bor det mange flere. Som alle andre kan vi være uenige i enkelte spørsmål. Men jeg har aldri hørt at noen har brukt vold eller begått annen kriminalitet, sier Lin.

Sjukehus og omsorg

Det er bare to måneder siden Lwin Lwin Htun kjøpte en nyere Toyota Yaris, og bare et par uker siden Nang Kyan Hom Ohnn tok førerkort. Begge deler var en aldri så liten milepæl.

De to familiene har klart seg bra siden de kom til Ålesund som politiske flyktninger i 2005. For seks år siden fikk Htun jobb på kreftavdelingen på Ålesund sjukehus. Kona jobber i kommunen på Aspøy omsorgssenter. Begge trives og han syns de tjener godt.

Oscar Myat Thu Ohnn og kona jobber i hotellbransjen. Også de har funnet seg godt til rette.

Følg Sunnmørsposten på Facebook

Mulig gjerningsperson

Politioverbetjent Lars Eirik Steinsland, fungerende leder for etterforskningsavdelingen ved Sunnmøre politidistrikt, bekrefter at sakene er anmeldt.

- Det er oppgitt navn på en mulig gjerningsperson, uten at det er anført noen spesiell begrunnelse. I utgangspunktet står ikke saken så sterkt, slik vi ser det, sier han.

Steinsland opplyser at det er opprettet sak på begge hærverkene. Men uten at det skulle dukke opp nye opplysninger, tror han det er vanskelig å komme noen vei.

 - Er det påfallende at begge bileierne er burmesiske flyktninger, bor i nærheten av hverandre og at ingen andre biler ble tatt?

- Det kan være påfallende. Det har vi ikke vurdert. Det er mulig at gjerningspersonen også er burmeser.

Lwin Lwin Htun syns det er fortærende å få ødelagt bilen på denne måten. Reparasjonen er omfattende og tar flere uker. Han taper bonus på forsikringen og må ut med egenandel.

Politiske flyktninger

Oscar Myat Thu Ohnn og Lwin Lwin Htun er politiske flyktninger og kom til Norge for ti år siden. Ohnn satt seks år i fengsel i Burma, Htun ti år. De kaller fortsatt hjemlandet for Burma, selv om hjemlandet har skiftet navn til Myanmar.

Lwin Lwin Htun som er universitetsutdannet lærer, trives i Norge og har funnet seg godt til rette. Han har jobb og er fornøyd med levestandarden som norsk.

- Personlig har jeg bare to problemer – været og det norske språket!

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her