Kommunene i Møre og Romsdal skal si hva de mener både om nye 110-regioner og plassering av hovedsetet for de nye politidistriktene. Nå har brannsjefen i Ålesund sendt et brev til kommunene der han ber dem om å ta «de riktige beslutningene».

Hører sammen

Brannsjefen tar utgangspunkt i at 110-sentralen og plassering av politimesteren hører nøye sammen. 110-sentralen  er brann- og redningsvesenets nødmeldetjeneste, og i nærpolitireformen blir det presisert at 110-sentralen skal tilpasses de geografiske grenene til de nye politidistriktene. Samtidig skal 110-sentralen også kunne dekke mer enn ett politidistrikt.

Støy

I brevet til kommunene viser Thorsen til at forslaget om at politimesteren skal være i Ålesund har skapt støy og politisk engasjement.

Kannibaler

Kristiansund mangler fagmiljø

Å anbefale valg av hovedsete for politimesteren kun basert på argumenter om statlige arbeidsplasser, kan også få store konsekvenser for 110-sentralen mener Thorsen. Havner politimesteren i Kristiansund, vil det bety bety at  110-sentralen også flyttes fra Ålesund.

Thorsen frykter at 110-sentralen kan bli lagt til Trondheim dersom Ålesund ikke får politimesteren. Møre og Romsdal 110-sentral i Ålesund driftes i dag av alle kommunene i fylket.

Må se helheten

– I denne saken er det viktig å se helheten i et lengre perspektiv og ta ansvar for et samlet fylke og de risikoene som finnes i vårt distrikt. Om hovedsetet legges i utkanten av fylket og med relativt kort veg til neste hovedsete, kan en fort også åpne for debatten om Møre og Romsdal behøver å bestå som eget politidistrikt, skriver Thorsen.

Til slutt appellerer han til kommunene om at de ikke må gå på akkord med samfunnssikkerheten i en så viktig sak.

– En rettferdig fordeling av statlige arbeidsplasser skal selvsagt vektlegges, men det må i tilfelle fordeles på områder som ikke vil virke inn på tryggheten og sikkerheten til våre innbyggere.

Så gjenstår det å se om brevet fra brannsjefen vil få nordmørskommunenetil å argumentere for at Ålesund skal få politimesteren.