Konge-bilder på Fjellstua

Fjellstuas celebre besøk

En vegg full av byhistorie og stolte øyeblikk på toppen av Aksla i Ålesund: Se bildene av kongelige og andre celebre gjester som har besøkt Fjellstua.

– Jeg tror folk kan være interessert i å se hva som har foregått her på Fjellstua

Bjarne Haagensen
Fjellstua
  • Fjellstua på byfjellet Aksla er Ålesunds eldste serveringssted. Åpnet i 1903, og en av de mest populære attraksjonene i byen.
  • Brødr. Jangaard kjøpte Fjellstua på 1980-tallet, og er fortsatt eiere.
  • Fra byparken går det 418 trappetrinn fra Byparken opp til Fjellstua på Aksla. Både trappene og Fjellstua ble gjenåpnet i mai 2015 etter omfattende rehabilitering.
Ålesund og omland

– Samtidig som bildene er dekor av en vegg, handler det om å ta vare på byens historie. Og jeg tror folk kan være interessert i å se hva som har foregått her på Fjellstua.

Det sier Bjarne Haagensen, som fikk ideen om å samle fotografier av kongelige og andre celebriteter som har besøkt Fjellstua opp gjennom tidene.

Jimmy & Juan

I glass og ramme pynter de nå opp lokalet, både kong Haakon, kong Olav, kong Harald og dronning Sonja, USA-president Jimmy Carter, spanskekongen Juan Carlos og flere andre.

På samme måte som den kunst- og historieinteresserte næringslivstoppen har samla fotografi av rundt femti sunnmørske polarskøyter på veggene i lokalet «Polarbjørn» ved Rica Parken Hotell, er det en lignende «historisk vegg» han har fått rigget til i Fjellstuas inngangsparti.

 – Her er det kongebildene som gjelder, sier Fjellstuas eier.

03.06.1933 Olav og kronprinsesse Märtha på besøk i Ålesund. Her sees de med følge på vegen opp trappene til Fjellstua.  Foto: Aalesunds museums samlinger

Brødrene Jangaard kjøpte Fjellstua på 1980-tallet, og det var under renoveringen av det kjente kafé- og selskapslokalet tidligere i år at Bjarne Haagensen bestemte at det skulle lages en historisk bildesamling.

Gjør som 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook

Tolv fotografi

Roger Engvik ble engasjert til jobben, og den pensjonerte Sunnmørsposten-fotografen satte i slutten av mai i gang arbeidet med å gå gjennom avisas fotoarkiv, arkivet ved Aalesunds Museum og andre kilder for å finne fram til de historiske bildene.

– Jeg vet ikke om noe besøk av kongelige eller andre celebre gjester på Fjellstua som ikke er bildelagt, sier fotografen som har samlet tolv fotografi i tidsepoken fra juni 1933 til august 2014, og skrevet teksten som følger hvert enkelt av dem.

– På grunn av plassen ble det valgt å tekste dem på engelsk, forteller han.

Byhistorie

30.08.2014 Prinsesse Astrid, fru Ferner, til venstre for motstandsmann Joachim Rønneberg. Lunsj på Fjellstua i forbindelse med avdukingen av Rønnebergstatua på Rådhusplassen.   Foto: Marit Brunstad, Sponland

Det eldste fotografiet viser kronprins Olav og kronprinsesse Märtha på veg opp trappene til Fjellstua. Det ferskeste viser prinsesse Astrid, Fru Ferner sammen med krigsveteran Joachim Rønneberg til lunsj i forbindelse med avdukingen av Rønnebergstatuen på Rådhusplassen.

– Artig å kunne bidra med å presentere litt byhistorie. Jeg tror folk kommer til å stoppe opp for å se på fotografiene på veg inn og ut av Fjellstua, sier Roger Engvik.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her